Οι Απόκριες είναι για τα παιδιά ένας υπέροχος και ανεξάντλητος κόσμος πειραματισμού και φαντασίας. Αν γυρίσουμε πίσω και κοιτάξουμε τα παιδικά μας χρόνια, θα θυμηθούμε με πόση λαχτάρα ‘μπαίναμε’ στις στολές μας και υιοθετούσαμε τον ρόλο τους, ξεκλειδώνοντας επιθυμίες και συναισθήματα… Οι ψυχολόγοι, άλλωστε, τονίζουν συνεχώς τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα του συμβολικού παιχνιδιού και των παιχνιδιών μίμησης για την ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών μας. Πώς όμως μπορούμε να τα βοηθήσουμε να ανακαλύψουν στο έπακρο τις δημιουργικές δυνατότητες αυτών.

Να τα αφήσουμε να επιλέξουν μόνα τους τη στολή τους
Ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε τις επιλογές των παιδιών μας και να σεβαστούμε την κρίση τους, χωρίς αστερίσκους! Πολλές φορές μάλιστα τα παιδιά έχουν τόσο… εμπεριστατωμένα κριτήρια που μας αφήνουν άφωνους. Η αποκριάτικη στολή είναι μια μοναδική ευκαιρία έκφρασης για το παιδί και η οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης από τους γονείς καταπιέζει την αυθεντικότητά της. Η στολή, μέσα από το συμβολικό παιχνίδι, δίνει σχήμα στις κρυφές επιθυμίες των παιδιών, συμβάλλει στην κατανόηση του πραγματικού κόσμου, βοηθάει στην ταξινόμηση των ερεθισμάτων, στην υπέρβαση των φόβων και ενισχύει την αυτοπεποίθηση… Τι νόημα έχει λοιπόν να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την κόρη μας επειδή θέλει να ντυθεί μελισσούλα αντί για πασχαλίτσα και με τον γιο μας επειδή προτιμά τον… πειρατή από τον ιππότη; Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους υποδείξουμε διακριτικά μια μεγαλύτερη γκάμα από επιλογές, αναφέροντάς τους στολές και χαρακτήρες που ίσως δεν είχαν σκεφτεί και που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Ήρωες των αγαπημένων τους τηλεοπτικών σειρών, κλασικοί ήρωες των παραμυθιών, επαγγέλματα, αντικείμενα και τύποι ανθρώπων μπορεί να τους εμπνεύσουν με τρόπους που εμείς δεν το περιμένουμε… Και φυσικά, όσο και να μην θέλετε να δείτε την κόρη σας ντυμένη μια ακόμη νεράιδα ή πριγκίπισσα, σκεφτείτε ότι πρόκειται για το δικό της παιχνίδι μίμησης στο οποίο οι δικές μας αισθητικές προτιμήσεις και κοινωνικές προκαταλήψεις απλώς… περισσεύουν!


Να συμμετάσχουμε στο παιχνίδι τους

Η στολή είναι μόνο η αρχή. Το παιδί, φορώντας την, οικειοποιείται όλα τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του ήρωα που υποδύεται! Κι εκεί ξεκινά το δημιουργικό του ταξίδι, στο οποίο πολλές φορές χρειάζεται συνταξιδιώτες… Πάρτε μέρος στο σενάριο που έχει καταστρώσει το παιδί σας στο μυαλό του, ενισχύστε τη σκηνοθεσία της ιστορίας του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποδυθείτε τον… ασθενή και να ετοιμαστείτε να σας κάνει εμβόλιο –υπάρχει καλύτερος τρόπος άραγε για να ξεπεράσει αυτή τη φοβία; – ή να γίνετε η κολοκύθα που η νονά της χιονάτης θα μεταμορφώσει σε άμαξα. Άρα και άμαξα! Την ίδια στιγμή μπορείτε να κατασκευάσετε μαζί αξεσουάρ που λείπουν από τον ρόλο και να ολοκληρώσετε έτσι δημιουργικά τον χαρακτήρα του. Ένα καπέλο, μια κάπα, μια μάσκα ή φτερά είναι εύκολες χειροτεχνίες και σας δίνουν την ευκαιρία να περάσετε δημιουργικά ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας! Αν σεβόμαστε τα συμβολικά παιχνίδια των παιδιών μας και δίνουμε διεξόδους έκφρασης σε αυτά, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή τους και -κυρίως- δίνουμε στη δημιουργικότητά τους πρωταγωνιστικό ρόλο! Ειδικά, στις μέρες μας, που από παντού εισπράττουμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα προσπαθεί να τιθασεύσει τη δημιουργικότητα μέχρι και να τη σκοτώσει, ας κάνουμε εμείς προσπάθεια να της δώσουμε τη θέση που της αξίζει, χτίζοντας έτσι τα θεμέλια για το υγιές δημιουργικό μέλλον τους.

Να μην βάλουμε όρια στη φαντασία τους
Θέλει να φορέσει το καπέλο του πειρατή με το παντελόνι του κλόουν και τη μπλούζα του πυροσβέστη; Γιατί να περιορίσουμε τη φαντασία του και να υποτιμήσουμε την αίσθηση του χιούμορ του; Το κάνουμε καθημερινά άλλωστε όταν προσπαθούμε να τα αποτρέψουμε να φορέσει πέδιλα με… κάλτσες μέσα στο καταχείμωνο ή φόρεμα με… πούλιες για το νηπιαγωγείο! Οι Απόκριες είναι η κατεξοχήν εποχή για την πλήρη αποενοχοποίηση των επιλογών μικρών και μεγάλων. Δεν χωράνε ‘πρέπει’, δεν χωράνε ‘μη’ ενώ εκφράσεις του τύπου ‘αυτό δεν ταιριάζει’… απλώς απαγορεύονται. Αντιθέτως, επιβάλλεται, τα παιδιά να δοκιμάσουν να ‘μπερδέψουν’ μέρη από διαφορετικές στολές, διαφορετικά υφάσματα και διαφορετικές χρήσεις και να ξαναβαφτίσουν τα ίδια κομμάτια σε διαφορετικό πλαίσιο. Στον κόσμο της φαντασίας, υπάρχουν και νεράιδες-κλόουν και κουρσάροι-σούπερμαν! Και δεν θέλει πολύ ένα μαγικό ραβδάκι για να μετατραπεί σε ραβδί μαέστρου! Μόνο μ’ ένα κλικ φαντασίας… μια καινούρια ιστορία γεννιέται από την αρχή… Και φυσικά,

Να κρατήσουμε τις απόκριες για όλο το χρόνο
Τι μας εμποδίζει λοιπόν από το να κρατήσουμε όλη αυτή τη δημιουργική πανδαισία ζωντανή στις ζωές των παιδιών μας για όλο τον χρόνο; Τα παιχνίδια μίμησης δεν είναι εποχιακά και πρέπει να ενισχύονται συνεχώς από το οικογενειακό και το μαθητικό περιβάλλον. Οργανώστε λοιπόν μια γωνιά στο δωμάτιο του παιδιού, όπου θα διατηρεί τις στολές, τα αξεσουάρ τους και τις χειροτεχνίες τους. Μπορεί να είναι στην άκρη μιας ντουλάπας, σε ένα συρτάρι, σε ένα κουτί ή –ακόμα καλύτερα- σε ένα μαγικό σεντούκι που θα διακοσμήσετε όλοι μαζί όπως θέλετε. Εκεί θα βρίσκονται οι πρώτες ύλες για να πλάθουν τα παιδιά κάθε φορά το δικό τους παραμύθι, με τους δικούς τους ήρωες και το δικό τους χαρούμενο τέλος. Ειδικά όταν τους επισκέπτονται οι φίλοι τους το μαγικό βεστιάριο αυτό θα δίνει τροφή στις πιο πρωτότυπες ιστορίες και τις πιο… χιουμοριστικές ιστορίες!

20140224-141522.jpg

20140224-141551.jpg

20140224-213552.jpg

20140224-213559.jpg

20140224-213605.jpg