20 μαθητές απ’ το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον αστροναύτη Chris Hadfield (φωτο) στις 16:06 ακριβώς, τη στιγμή που ο δορυφόρος θα περνά πάνω απ’ την Ελλάδα.

Η εκδήλωση έχει ξεκινήσει με προβολή βίντεο με πληροφορίες για το σταθμό και το πρόγραμμα.

Η πρωτοβουλία συμμετοχής του συγκεκριμένου σχολείου στο πρόγραμμα ARISS ήταν ιδέα του ραδιοερασιτέχνη και γονέα πρώην μαθητών του σχολείου κ. Ιωάννη Ματθαίου. «Μέσα απ’ αυτή το πείραμα προβάλλεται ο ραδιοερασιτεχνισμός και δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν την λειτουργία του και να συνομιλήσουν απευθείας με αστροναύτες στο Διάστημα» δηλώνει ο κ. Ματθαίου.

Το πείραμα αυτό γίνεται σε συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (ΕΕΡ) με τη βοήθεια της NASA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστήματος (ESA), του παγκόσμιου οργανισμού ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) και των ελληνικών υπουργείων Παιδείας και Μεταφορών και Υποδομών.

Σημειώνεται ότι μόνο 2.000 παιδιά παγκοσμίως έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν με το Διάστημα. Οι Έλληνες μαθητές κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης επικοινωνίας με τον Διαστημικό Σταθμό, θα διατυπώσουν 20 διαφορετικές ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή των αστροναυτών και το Διάστημα γενικότερα.

Το όλο εγχείρημα αποτελεί ένα επιστημονικό πείραμα και ενέχει πάντα ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί ή και να ματαιωθεί η προγραμματισμένη επαφή εξαιτίας πολλών παραγόντων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών κ.Σωτήρης Βανικιώτης.

Η εκδήλωση γίνεται στη συνεδριακή αίθουσα του Δημαρχείου Χαϊδαρίου (αμφιθέατρο ισογείου, Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως 2 & Φιλοπάππου 23) στο Παλατάκι.

Source: www.goodnews.gr

initials