Συνάντησα την ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια Φρόσω Σαλιβέρου και μου μίλησε για τις ομάδες γονέων και την ψυχοθεραπέια σήμερα.

Τι είναι οι ομάδες γονέων?

Οι γονείς συχνά κατηγορούνται . Aλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουνε βοήθεια και υποστίρηξη ανάλογη  της δυσκολίας του ρόλου.
Ο γονεϊκός  ρόλος είναι ένας ρόλος που ποτέ δεν εκπαιδευόμαστε για αυτόν.
Αυτή είναι η δουλειά που γίνεται και ο στόχος στις Ομάδες γονέων.
Αρχικά να εκπαιδευτούν και να μάθουν νέους τρόπου αντιμετώπισης και διαχείρισης των δυσκολιών και των προκλήσεων στις σχέσεις με τα παιδιά τους αλλά και γενικότερα στις οικογενειακές σχέσεις.

Πόσο βοηθάει μια ομάδα ή μια ατομική συνεδρία ψυχοθεραπείας?

Ο άνθρωπος δημιουργεί τον εαυτό του μέσα από τις επιλογές του και έχει την ελευθερία, όχι μόνο να συγκροτεί τον εαυτό του αλλά να αναθεωρεί  και να τον αλλάζει. Όπως έχει πει και  ο Σαρτρ σε μια βασική του θέση , ο άνθρωπος δεν είναι προκαθορισμένο ον , όπως είναι ένα αντικείμενο, αλλά είναι προϊόν διεργασίας και συνεχούς εξέλιξης. Εκεί εντάσσουμε και την συμμετοχή σε μια ομάδα ή την ψυχοθεραπεία, ως επιλογή εξέλιξης.

Πως εξελίσσεται η ψυχοθεραπεία στην εποχή μας?

Αποτελέσματα των εξελίξεων της εποχής μας είναι η ανάγκη των ανθρώπων να βρει νέους τρόπους επικοινωνίας με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό τους, και νέες πηγές δύναμης και δημιουργίας, ανταποκρινόμενοι στον κόσμο που αλλάζει και στις νέες απαιτήσεις γύρω μας. Η δύναμη της αφήγησης και της τέχνης μας δίνουν πολλά εργαλεία βοήθειας σε αυτό το δρόμο. Το βλέπω καθημερινά με τους ανθρώπους να συμβαίνει με επιτυχία!

Σαλιβέρου Φρόσω
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Αποστολοπούλου 33, Χαλάνδρι
6980007919

initials