Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν, στολισμένα σπίτια και καταστήματα ομορφαίνουν την καθημερινότητα μας και τα μικρά αγγελούδια σας ανυπομονούν να έρθει ο <>. Ο Άγιος Βασίλης, ένα όνομα που αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτινών ημερών, έχει μεγάλη αξία για το μικρό παιδί. Η έννοια του συνδέεται με την έννοια του παιχνιδιού και της αθωότητας. Για αυτά είναι ένας κύριος που τους φέρνει δώρα.
Σε ποιους φέρνει δώρα;
Τα παιδιά χρειάζονται επιβράβευση για κάθε μικρό επίτευγμα που κάνουν. Εάν μια πράξη κρίνετε ότι είναι αρνητική και φέρει αρνητικές συνέπειες, διαχωρίστε το από την έννοια ‘κακό παιδί’, διαφορετικά το παιδί θα συνδέσει την ταυτότητα του με την πράξη την οποία έκανε. Θα πει μέσα του ‘είμαι κακός γιατί μόλις έκανα κάτι και με μάλωσε η μαμά’. Θα νιώσει ένοχο, θυμωμένο και πολύ πιθανό να πιστέψει ότι για εκείνη την στιγμή δεν το αγαπάτε, χωρίς στην ουσία να μάθει γιατί κάποιος του φώναξε. Εξηγείστε του λοιπόν ότι είναι πάντα καλό παιδί, ορισμένες φορές όμως οι συμπεριφορές του μπορεί να φέρουν αρνητικές συνέπειες και εξηγείστε του ποιες είναι αυτές.
Έτσι λοιπόν, δεν χρειάζεται να τους λέμε ότι ο Άγιος Βασίλης, που στην ουσία αντιπροσωπεύει την αγάπης, θα φέρει δώρα μόνο εάν είναι καλά παιδιά.
Πότε το παιδί αρχίζει να κατανοεί την έννοια του Άγιου Βασίλη;
Σε όλες τις ηλικίες και κυρίως στις μικρότερες η φαντασία είναι σημαντική για τα παιδιά.
Από την ηλικία του 1-4 έτους τα παιδιά κατανοούν δεν μπορούν να αντιληφθούν αφηρημένες έννοιες με αποτέλεσμα να κατανοούν ως πραγματικό ότι λέγεται.
Από τα 4-6 χρόνια τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να ρωτάνε για το αν ο Αγ. Βασίλης είναι αληθινός ή όχι.
Ανάμεσα στα 6-8 χρόνια κάποια παιδιά μπορούν να ενσωματώσουν την «αφηρημένη» έννοια του «υπάρχει ο Αγ. Βασίλης αλλά με έναν συμβολικό τρόπο».
Πότε θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί;
Υπάρχουν ορισμένες φορές που η ενασχόληση των παιδιών με μύθους μπορεί να περάσει το φυσιολογικό όριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί ασχολείται αρκετές ώρες με το φαντασιωτικό παιχνίδι, μιλά μόνο του, ενώ αποφεύγει το παιχνίδι με τους συνομήλικους του.
Άλλες φορές το παιδί αντιδρά έντονα και αποδιοργανώνεται, όταν κάποιος αποπειράται να αμφισβητήσει κάποια από τα χαρακτηριστικά του Άγιου Βασίλη. Η αποδιοργάνωση αυτή επηρεάζει την καθημερινότητα του, όπως το φαγητό, ο ύπνος και η κοινωνική του διάθεση.
Αντίθετα, ένα παιδί που δείχνει αδιαφορία για τον μύθο του Άγιου Βασίλη και δεν δείχνει καμία επιθυμία να εμπλακεί σε κάποιο επίπεδο με συμβολισμούς, μπορεί να είναι ανησυχητική η συμπεριφορά του στο βαθμό που πιθανόν να υποβόσκει παιδική κατάθλιψη.
Ας ενθαρρύνουμε λοιπόν τις φαντασιώσεις των μικρών παιδιών, ώστε να τους δώσουμε την ευκαιρία να ονειρεύονται και σαν ενήλικες και να στοχεύουν ψηλά. Μακροπρόθεσμα, ένα παιδί που έχει ενισχυθεί η φαντασία του με μέτρο, είναι ένας ενήλικας που αντιλαμβάνεται τις συναισθηματικές του ανάγκες και μπορεί να τις καλύπτει.
Αλίκη Μαυραντώνη
Ψυχολόγος – Ειδική παιδαγωγός
Τηλ επικοιν: 6972 008257
Email: aliki_mav@yahoo.gr