Θέλω πολύ καιρό να γράψω γι’αυτό το θέμα αλλά όλο το αναβάλω. Πριν γεννηθεί η κόρη μου (2 χρονών και 8 μηνών σήμερα) δεν παρατηρούσα σχεδόν ποτέ τα μωρά και γενικά τα παιδάκια.Από τότε που έγινα μαμά όχι μόνο τα παρατηρώ αλλά μάλιστα τα βρίσκω όλα χαριτωμένα. Εκείνο που μου κάνει εντύπωση όμως είναι οτί τα περισσότερα νήπια είναι απεριποιήτα του τύπου φορέσαμε ότι βρήκαμε μπροστά μας. Συμφωνώ οτι ένα παιδάκι μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς και οτί μπορεί να αλλάξει νούμερο παπουτσιού ακόμη και μέσα σ’ένα μήνα,συμφωνώ οτί τα παιδιά πρέπι να είναι άνετα ντυμένα αλλά,θέτω ένα αλλά.

Μου έτυχε να βρεθώ σε μια παιδική εκδήλωση και διέκρινα ατημέλητα παιδιά με τις μαμάδες τους να κρατάνε πανάκριβες τσάντες.Δεν θα σταθώ στο οικονομικό γιατί δεν χρειάζονται αρκετά χρήματα για να ντυθεί ένα παιδάκι ,χρειάζεται φαντασία ,χρειάζεται όρεξη,χρειάζεται ενδιαφέρον. Οι εποχές που ζούμε είναι πολύ δύσκολες και θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες αλλα δεν θα ξεχάσω μια τσιγγάνα με το κοριτσάκι της ξυπόλητες να ψάχνουν τα σκουπίδια και το κοριτσάκι να φοράει ένα κομμάτι πουά ύφασμα δεμένο σε φιόγο στα μαλλιά της. Αυτό δείχνει πολλά.

Δεν είναι τυχαίιο άλλωστε οτί μια νέα γενετική έρευνα ψείρας δείχνει οτί οι άνθρωποι αρχίσανε να φοράνε ρούχα πριν από 170.000 χρόνια.Οπως ο ενήλικας έχει ανάγκη να ντυθεί σωστά έτσι έχει ανάγκη και ένα μικρό παιδί. Πόσες φορές έχουμε άκουσει την φράση”έλα μωρέ μικρό είναι το παιδί ακόμη ,μην το παίρνεις θα πάει χαμένο”. Όλοι πλέον αγωνίζονται για την επιβίωση και το τελευταίο που τους απασχολεί είναι πως θα ντύσουν το παιδί τους αλλά γιατί να μην βάλουμε λίγη φαντασία για την εμφάνιση του; Πρωταρχικά όλους τους γονείς ή αν όχι όλους ,ένα μεγάλο ποσοστό, μας ενδιαφέρει η υγεία του παιδιού μας ,η εκπαίδευση του και η διαμόρφωση της προσωπικότηας του.

Γιατί όμως αφήνουμε εκτός την Αισθητική; Η αισθητική αποτελεί το τέταρτο στοιχειώδες τμήμα της φιλοσοφίας μετά την Ηθική,τη Γνωσιολογία και τη Μεταφυσική. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδάκι να ντύνεται με ωραία χρώματα σωστά συνδυασμένα.Και για να μην σας κουράσω μ’αρέσει όταν θα δω την κόρη μου το πρωί ντυμένη για το σχολείο με το κολάν της και τις κόκκινες γκέτες τις να λάμπει,μου φτιάχει την ημέρα…

Η μαμα Κατερινα Συργιαννη

20121121-213728.jpg

20121121-213740.jpg