Το θέατρο BADMINTON προτείνει μια συνάντηση των μικρών κόσμο-καλλιεργητών στο κήπο του με αφορμή τη θεατρική παράσταση για παιδιά “Το Μεγάλο ταξίδι του μικρού κοριού Κορνήλιου” και, συνεχίζοντας τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές καινοτομίες του, φιλοξενεί την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στον προαύλιο χώρο του την παράσταση “Το μεγάλο ταξίδι του μικρού κοριού Κορνήλιου “, ένα οικολογικό παραμύθι φαντασίας για το μέλλον της Γης από την θεατρική ομάδα «Μικροί Πυροτέχνες». Παράλληλα και με αφορμή την παράσταση δημιουργεί μια ευρύτερη δράση με το γενικό τίτλο “Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ……ΕΣΥ!”
Η παρούσα πρωτοβουλία επιθυμεί να προκαλέσει μια ρεαλιστική σύνδεση ανάμεσα σε μια επινόηση μύθου (θεατρική παράσταση) και την πραγματικότητα και να εμπνεύσει τα παιδιά να συμμετάσχουν σε τρόπους δράσης. Με προσανατολισμό την παραπάνω κεντρική ιδέα ο προαύλιος χώρος του Badminton θα φιλοξενήσει εργαστήρια, δραστηριότητες και ομάδες ενημέρωσης που έχουν σχέση με τον οικολογικό θεματικό πυρήνα της θεατρικής παράστασης. Επιθυμία των συντελεστών είναι τα παιδιά και οι γονείς να αποκτήσουν ενημέρωση σε πραγματικό επίπεδο και με διαδραστικό τρόπο να γνωρίσουν τρόπους που μπορούν να υιοθετηθούν και να λειτουργήσουν υπέρ μιας πιο φυσικής ζωής. Η συνολική πρωτοβουλία έχει σκοπό να δώσει ένα μικρό εργαλείο για μια εφικτή και περισσότερο ισορροπημένη σχέση με τον πλανήτη μας.
Θεματικοί πυρήνες δράσεων:
- σπόροι και καλλιέργεια
- διαχείριση απορριμμάτων
- ανταλλαγή,χειροτεχνία, ανακύκλωση
- φυσικός τρόπος μετακίνησης
- φυσική δόμηση ελεύθερος χώρος κήπος
- προστασία φυσικού περιβάλλοντος/ προστασία απειλούμενων ειδών & υδάτων
- ενέργεια
Εργαστήρια που θα λειτουργήσουν στον προαύλιο χώρο :
- Εργαστήρι πάνινης κούκλας με ανακυκλώσιμα υλικά
- Κατασκευή από πηλό χρηστικών αντικειμένων για παιδιά
- Εργαστήρι πέρμα κουλτούρα προσαρμοσμένο για παιδιά
- Εργαστήρι κομποστοποίησης με την παρουσίαση μικρού κάδου ειδικά φτιαγμένου για παιδιά ομάδα του ΚΕΑΝ
- Χαριστικό παζάρι παιδικού βιβλίου και ρουχισμού
- Μοίρασμα σπόρων από τον ΠΕΛΙΤΙ
- Συμμετοχή των ομάδων αλληλέγγυου εμπορίου LACANDONA, ΣΥΝ ΑΛΛΟΙΣ
Ο προαύλιος χώρος με τα εργαστήρια θα είναι ανοιχτός τρεις ώρες πριν την παράσταση. Παρακαλούνται γονείς και παιδιά να φέρνουν μαζί τους οτιδήποτε έχει σχέση με το παιδί όπως παιγνίδια , ρουχισμό , γραφική ύλη , μπογιές ζωγραφικής , τετράδια , μολύβια κόλλες χρωματιστές κλπ.. προκειμένου να το ανταλλάξουν με ότι θα διαθέτει το χαριστικό και ανταλλακτικό παζάρι ώστε να λειτουργήσει ουσιαστικά το μήνυμα της προσφοράς. Τα είδη θα παραδίδονται στην ομάδα του Ανταλλακτικού παζαριού της πλ. Συνάγματος που συμμετέχει στις δράσεις αυτής της παράστασης , με σκοπό να προσφερθούν σε παιδιά και γονείς που τα έχουν άμεση ανάγκη ..
Το Μεγάλο ταξίδι του μικρού κοριού Κορνήλιου
Περίληψη έργου: Ο μικρός κοριός Κορνήλιος διασκεδάζει με το να πηδάει όσο πιο ψηλά μπορεί, μέχρι που μια μέρα θα πηδήξει τόσο ψηλά που θα βρεθεί σε έναν άλλον πλανήτη- στο πλανήτη Ιμιφλό! Εκεί ο Κορνήλιος θα γίνει ο φύλακας ενός ιδιότυπου Μουσείου- του Μουσείου της Γης, ενός μουσείου που έχουν φτιάξει οι κάτοικοι του πλανήτη με δείγματα από όλα τα όμορφα φυσικά αγαθά που υπάρχουν στη Γη- ακόμα και από σπόρους. Στον Ιμιφλό, σε έναν πλανήτη που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν ούτε ένα μικρό χορταράκι όλα αυτά γίνονται πολύτιμα εκθέματα και η φυσική ομορφιά και ποικιλία που διαθέτει η Γη δεν μπορεί παρά να είναι για εκείνους ένα φαινόμενο άξιο διαφύλαξης και θαυμασμού.
Τα χρόνια περνούν μέχρι που μια μέρα η νοσταλγία του Κορνήλιου θα μεγαλώσει τόσο που δεν θα αντέξει άλλο και θα επιχειρήσει το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής του στη Γη. Μόνο που όταν τελικά θα τα καταφέρει και θα φτάσει θα διαπιστώσει ότι σε τίποτα δεν θυμίζει πια την όμορφη Γη που ονειρευόταν να συναντήσει από τα όσα έβλεπε στο Μουσείο. Η Γη δεν απέχει πια πολύ από να μοιάζει με τον πλανήτη Ιμιφλό κι αυτό γιατί οι άνθρωποι έχουν διαταράξει οποιαδήποτε ισορροπία.
Με οδηγό του έναν γρύλο θα κάνει μια μεγάλη βόλτα σε αυτή τη νέα αυτή Γη οπού για να κυκλοφορήσεις χρειάζεσαι απαραιτήτως «αναπνευστήρα ειδικής κατασκευής», γυαλιά ηλίου, και πολύ… κουράγιο! Όλοι πια έχουν μεταφερθεί στη πόλη και τρέχουν για να προλάβουν την εποχή που τρέχει, τρέφονται με ταμπλέτες φαγητού που χρειάζεται προσοχή για να μη τις μπερδέψεις με αυτές του πλυντηρίου, αγοράζουν έναν υπνάκο στο πόδι απ τα ειδικά σημεία ύπνο-πώλησης και όταν η ώρα φτάσει «ακριβώς» στριμώχνονται κάτω από τραπέζια γιατί η Γη έχει καταλήξει να «τρίζει» μιας και το υπέδαφος της είναι παντού σκαμμένο για να φτιαχτούν υπόγειοι δρόμοι. Όσο για τα Μουσεία …δεν είναι άλλα από Μουσεία σκουπιδιών, αποβλήτων, και εργοστασίων.
Το πιο σημαντικό όμως… όλοι φαίνεται να έχουν πια ξεχάσει ότι κάποτε τα πράγματα ήταν αλλιώς…
Ο μικρός Κορνήλιος θα νιώσει τόσο «ξένος» σε αυτό το πλανήτη, τον πλανήτη του, σαν πράγματι να έχει έρθει από «πλανήτη μακρινό»….
Όμως… έκανε τόσο μεγάλο ταξίδι για να βρεθεί εδώ… κι έτσι θα πάρει την μεγάλη απόφαση να προσπαθήσει να μιλήσει στους ανθρώπους και να αφυπνίσει και πάλι τη μνήμη και τη συνείδηση που φαίνεται να έχουν χάσει. Σε αυτή του την προσπάθεια θα συναντήσει στο δρόμο του μια πασχαλίτσα… μια γενναία πασχαλίτσα που είναι έτοιμη να θυσιάσει τις βουλίτσες της σε αυτή τη προσπάθεια. Η πασχαλίτσα σε κάθε βουλίτσα της αποθηκεύει και μια όμορφη στιγμή απ ότι μέχρι τότε τα μάτια της έχουν δει… «τη θάλασσα, το δάσος, τους φίλους μου τα ζώα»… και μαζί με το Κορνήλιο θα δεχθεί να προσφέρει αυτές τις εικόνες στους ανθρώπους, στους ανθρώπους που μόλις έχουν κάψει το δάσος της και με αυτό το τρόπο να τους μιλήσει για την ομορφιά και την ισορροπία που φαίνεται όλο και πιο πολύ να καταστρέφουν.
Ο κοριός κι η πασχαλίτσα θα βρεθούν στα γραφεία των μεγάλων συμφερόντων και θα προσπαθήσουν να βρουν ένα τρόπο να ακουστεί η φωνή τους στη τηλεόραση. Περνώντας από πολλές περιπέτειες τελικά θα τα καταφέρουν αλλά αυτοί που πράγματι θα είναι οι «βοηθοί» τους σε αυτό τον αγώνα θα είναι τα παιδιά! Τα παιδιά που έχουν ακούσει το μήνυμα τους και θέλουν να βοηθήσουν ώστε να ισορροπήσει η Γη μας και πάλι.
Κι έτσι είναι και εκείνα που στο τέλος του έργου καλούνται να πάρουν από ένα σπόρο για φυτέψουν απ την αρχή το καμένο δάσος της πασχαλίτσας και με αυτό τον τρόπο να παρατηρήσουν ότι όπως ένα σποράκι χρειάζεται φροντίδα για να αναπτυχθεί έτσι και η φύση γύρω μας.
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΜΙΚΡΟΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΕΣ
Κείμενο- Σκηνοθεσία: ΒΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
Μουσική : ΛΟΛΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Σκηνικά – Κοστούμια : ΛΙΝΑ ΜΟΤΣΙΟΥ
Παίζουν οι ηθοποιοί :
ΧΡΙΣΤΕΛΑ ΓΚΙΖΕΛΗ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΙΑΚΗΣ
Μουσική παραγωγή : ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΟΡΤΣΑΣ
Χορογραφίες : ΤΖΕΝΗ ΑΡΓΥΡΙΟΥ
Επιμέλεια εικόνας : NERA GRAPHICS.COM
Ήχο-τεχνική φροντίδα : ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ
Φωνή αφηγητή : ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ για το cd της παράστασης
ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON
Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδί,
τηλ: 13855 και (+30) 210 88 40 600, 6989939594
Άνοιγμα κήπου: 17:00
Έναρξη παράστασης: 20:00
Τιμή εισιτηρίου: 7 €