Το διάβασα στο familylife.gr και το μοιράζομαι. Κάθε νέα μαμά έχει μέσα σε όλα και το άγχος της διατροφής του παιδιού της. «Πότε θα ξεκινήσει τις κρέμες, πότε θα φάει αυγό, πότε θα σταματήσω να πολτοποιώ τα φαγητά του»; Ψυχραιμία!

Από 12 έως 24 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία το μωράκι σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το πηρούνι. Φυσικά μέχρι να μάθει θα του πάρει καιρός, αλλά τώρα θα γίνουν οι πρώτες προσπάθειες.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι επιτέλους αρχίζει και «στρώνει» η διατροφή του και τρώει σχεδόν ότι και εμείς.

Έτσι σταδιακά εντάσσονται στην διατροφή του και οι ακόλουθες τροφές:

• Πλήρες γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, γιαούρτι, κλπ.

• Ξεκινάει να τρώει ότι τρώμε και εμείς στην αρχή στο μπλέντερ και σταδιακά ψιλοκομμένο σε μικρά κομματάκια.

• Αρχίζει επίσης να τρώει τροφές πολύ πλούσιες σε σίδηρο, όπως είναι το ρύζι, τα δημητριακά, σιτηρά, αλεύρι, βρώμη, αλλά και ψωμί και ζυμαρικά.

• Σιγά σιγά ξεκινήστε να του δίνετε να ετοιμάσει και πιο ιδιαίτερα στη γεύση φρούτα, όπως είναι το πεπόνι, η παπάγια και το βερίκοκο, και βάλτε για λίγο στη άκρη τον συνδυασμό μήλο αχλάδι, μπανάνα στις φρουτόκρεμες.

• Από λαχανικά πώς πάμε; Μετά το δίπτυχο πατάτα- καρότο ως συνοδευτικό στο κρέας ήρθε η ώρα για δύο καινούργιους φίλους, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Για να είναι πιο ήπια η γεύση τους, καλύτερα να τα μαγειρεύετε.

• Ήρθε επίσης και η ώρα για το αυγό, τον κιμά, το ψάρι (πάντα προσεκτικά καθαρισμένο) και τα πουλερικά… Και πλέον «κάνει» να καταναλώσει μέλι. (Διαβάστε προηγούμενο άρθρο του Gold Mum για το μέλι)

Δεν υπάρχει λόγος να σας πιάνει εμμονή με τις ποσότητες. Σιγά σιγά το παιδάκι σας θα συνηθίσει στις νέες γεύσεις, αρκεί να του τις δίνετε σταδιακά, και σε μικρές ποσότητες για να προλάβει να εξοικειωθεί και βέβαια για να τσεκάρετε αν κάποια από αυτές του προκαλεί αλλεργία.

Φυσικά πάντα συμβουλεύεστε τον παιδίατρο αν έχετε αμφιβολίες και δεν επηρεάζεστε από συγγενείς, φίλους και γνωστούς σχετικά με το τι κάνουν τα άλλα παιδιά.

Ευχαριστούμε το familylife.gr και την Βασιλική Ξανθού για τις πολύτιμες συμβουλές!

Love,