Μάθαμε ότι η οικογένεια του ζωολογικού πάρκου μεγαλώνει καθώς κατέφτασαν νέα μέλη! Ευκαιρία να ξαναεπισκεφτούμε το Πάρκο για να τα δούμε απο κοντά!

Πρώτη άφιξη ήταν αυτή του μικρού θηλυκού τζάγκουαρπου γεννήθηκε στις 9 Απριλίου. Παρότι μεγαλώνει με την μητέρα του την Τζένη, ένα από τα πιο άγρια και επικίνδυνα ζώα στο πάρκο, όταν μένει μόνο του στον εσωτερικό του χώρο περνάει αρκετό χρόνο με τους φροντιστές μας και είναι από τα πιο γλυκά και χαδιάρικα μωρά που έχουν γεννηθεί στο Πάρκο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων ιατρικών της εξετάσεων όπου της χορηγούνται τα απαραίτητα εμβόλια και microchip, είναι υπάκουη και συνεργάσιμη δίχως να χρειάζεται αναισθησία.

Επόμενη άφιξη τα  δύο αρσενικά μικρά καρακάλ που γεννήθηκαν στις 24 Απριλίου και τα οποία χαίρουν άκρας υγείας.  Μέχρι στιγμής περνούν τον περισσότερο χρόνο με τη μητέρα τους και πρόσφατα επισκέφθηκαν το γιατρό για τα απαραίτητα εμβόλια. Ωστόσο, επειδή δεν έχουν εξοικειωθεί πλήρως με την ανθρώπινη επαφή, οι φροντιστές χρειάστηκε να τα ακινητοποιήσουν με ειδικά γάντια για να δεχθούν την ιατρική φροντίδα.

Τα τελευταία μέλη του Πάρκου, και τα πιο όμορφα και συναρπαστικά κατά τη γνώμη μου, είναι τα  2 μικρά τιγράκια που γέννησε στις 31 Μαΐου, η Μπιάνκα η λευκή τίγρης.

Η μητέρα τους είναι πολύ προστατευτική καθιστώντας δύσκολη την επαφή μαζί τους. Ωστόσο, με τη βοήθεια των φροντιστών του Πάρκου , σε ένα διάλειμμα ξεκούρασης της στον εξωτερικό χώρο, κατορθώσαν να δούν το φύλο τους, 1 αρσενικό και 1 θηλυκό, και να τα φωτογραφίσουν, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα της .

Οι πολλές γεννήσεις που κατεγράφησαν όλο αυτό το διάστημα αποτελούν, μεταξύ άλλων, καρπό της ενεργού συμμετοχής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου σε Ευρωπαϊκά προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών (ΕΕP και  ΕSB) που  παρακολουθούνται και ελέγχονται μέσω του Βιβλίου γενεαλογίας και αναπαραγωγής. Τα προγράμματα EEP είναι ο πιο εντατικός τύπος διαχείρισης του πληθυσμού των ειδών που φιλοξενούνται σε Ζωολογικούς κήπους της ΕΑΖΑ και περιλαμβάνει τα πιο απειλούμενα είδη, ενώ τα ESB είναι λιγότερο εντατικά. Σκοπός των παραπάνω προγραμμάτων είναι η δημογραφική και γενετική ανάλυση των απειλούμενων πληθυσμών και η σωστή διαχείρισή τους.