Όταν φέρνετε δεύτερο παιδί σπίτι, εσείς και ο σύντροφος σας ως έμπειροι γονείς δεν θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα προσαρμογής, το μεγαλύτερο παιδί σας όμως θα χρειαστεί να προσαρμοστεί ανάλογα, να μάθει και να δημιουργήσει μια στενή σχέση με το νεογέννητο.   Σύμφωνα με το babybaby.gr και την παιδίατρο Ελένη Πελεκούδα, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν την γέννηση του μωρού σας, είναι να εκμεταλλευτείτε το χρόνο που είσαστε μόνο εσείς και το μεγαλύτερο παιδί σας, επειδή η ζωή σας  θα είναι διαφορετική, έστω και για λίγο και αξίζει να χτίσετε αυτή τη διαπροσωπική  σχέση. Αφ’ ετέρου, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας  θα είναι ευτυχισμένο με  τους ανθρώπους που θα το φροντίσουν τη χρονική περίοδο που θα λείψετε για τον τοκετό, για αυτό, φροντίστε να περνάει χρόνο με τους παππούδες/γιαγιάδες, θείες/θείους και τους στενούς φίλους που θα το στηρίξουν και θα το  βοηθήσουν.

Όταν γυρνάτε από το Μαιευτήριο στο σπίτι μην ξεχνάτε ότι το μεγαλύτερο παιδί θέλει να δει εσάς και όχι το μικρότερο του αδερφάκι του. Υπάρχουν μερικά πράγματα που αν τα ακολουθήσετε, θα βοηθήσετε να μειωθεί η αναστάτωση και οι φοβίες του μεγαλύτερου παιδιού. Σύμφωνα με το το βιβλίο του Κωνσταντίνου Παπαδάτου » Τα πρώτα 6 χρόνια ζωής» αυτά είναι τα παρακάτω:

Προσπαθήστε να μην θηλάζετε το μωρό σας μπροστά στο μεγαλύτερο παιδί.

• Δεχτείτε οποιαδήποτε προσφορά «βοήθειας» από το μεγαλύτερο παιδί (πάντα κάτω από τη στενή σας παρακολούθηση).

• Μην του ζητάτε να αγαπάει το μωρό. Κάτι τέτοιο δεν το μπορεί ακόμη. Μην του δημιουργείτε συναισθήματα ενοχής αν ζηλεύει την παρουσία του νεογέννητου.

• Όταν το παιδί σας »τσιμπήσει» ή χτυπήσει το νεογέννητο, μην το μαλώνετε και μην το τιμωρείτε, γιατί η κατάσταση θα χειροτερέψει και τα προβλήματα θα πολλαπλασιασθούν. Θα πρέπει να προλαβαίνετε το μεγαλύτερο από το να κάνει κακό στο μικρότερο.

• Πάντα να δείχνετε τρυφερότητα, αγάπη και φροντίδα στο μεγαλύτερο και προσπαθήστε να κάνετε μαζί του περισσότερα από αυτά που κάνατε πριν από την εγκυμοσύνη σας.

• Αν μετά την άφιξη του νεογέννητου, το παιδί σας επιστρέψει σε βρεφική συμπεριφορά (πιπιλάει τον αντίχειρα, βρέχεται την νύχτα, ζητάει να το ταΐσουν κ.τ.λ) μην θυμώνετε και μην εκνευρίζεστε. Εκδηλώστε την αγάπη σας, και δώστε του να καταλάβει ότι το αγαπάτε εξίσου, έστω και αν η συμπεριφορά του γίνεται μωρουδίστικη.

• Μην αφήνεται κανέναν στο οικογενειακό περιβάλλον να θαυμάζει μπροστά στο παιδί σας το νεογέννητο και πάνω απ’ όλα μην κάνετε συγκρίσεις μεταξύ των παιδιών σας.

Love,

Sources: http://www.babybaby.gr, Κωνσταντίνος Παπαδάτος “Τα πρώτα 6 χρόνια ζωής”