Μάθετε τα παιδιά σας να σέβονται και να προσέχουν το περιβάλλον χωρίς να καταφεύγετε σε κινδυνολογίες και καταστροφολογίες. Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να μυήσετε τα παιδιά σας στην οικολογία συνδυάζοντας το παιχνίδι με την εκπαίδευση.

Η σειρά βιβλίων «Φροντίζω τον πλανήτη μου», αφορούν το νερό, τον αέρα, τα σκουπίδια, την ενέργεια. Kαι είναι ένα μικρό δείγμα της τάσης που υπάρχει στο παιδικό βιβλίο να θίγονται θέματα που αφορούν τους οικολογικούς κινδύνους του πλανήτη και τον τρόπο που οι μικροί αναγνώστες εξοικειώνονται από πολύ μικροί με την οικολογική αντίληψη στην καθημερινότητά τους. H τάση δεν αφορά μόνο τα βιβλία που έρχονται από ξένες χώρες, αλλά και τους Eλληνες συγγραφείς.

Tα συγκεκριμένα βιβλία απευθύνονται σε κάπως μεγαλύτερα παιδιά -πάνω από 8 ετών-, έχουν ζωντανή εικονογράφηση, έχουν ειδικές επεξηγήσεις για τους γονείς και ένα μέρος με δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να εξοικειωθούν με απλές λειτουργίες της Φύσης και της Φυσικής.

Για παράδειγμα, στο βιβλίο «H ενέργεια» καλούνται, χρησιμοποιώντας ένα κουτί πίτσας, να αναπαραστήσουν τη λειτουργία του ηλιακού φούρνου. Ή με κεσεδάκια από γιαούρτι να διαπιστώσουν πώς δουλεύει το τηλέφωνο χωρίς ηλεκτρικό. Ή, στο βιβλίο «Tα σκουπίδια», πώς μπορούν οι μικροί οικολόγοι να φτιάξουν μόνοι τους ανακυκλωμένο χαρτί! «Kόψε κομμάτια εφημερίδας και μούλιασέ τα σε μια μικρή λεκάνη με νερό για μια ολόκληρη εβδομάδα. Mε τη βοήθεια των γονιών σου, “λιώσε” τα κομμάτια της εφημερίδας στο μίξερ. Pίξε το μείγμα και πάλι στη λεκάνη και βύθισε μέσα του ένα τετράγωνο κόσκινο. Yστερα σήκωσε ψηλά το κόσκινο, έτσι ώστε να μείνει ένα στρώμα χαρτιού πάνω του. Tοποθέτησε πάνω στο ξύλο της κουζίνας μια πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί κι ακούμπησε προσεκτικά πάνω του το στρώμα χαρτιού. Tοποθέτησε πάνω στο στρώμα δύο ακόμα φύλλα απορροφητικού χαρτιού, για να πάρουν την υγρασία…».

Bιβλία που μέσα από το παιχνίδι δίνουν κατεύθυνση, όραμα και την ελπίδα ότι η επόμενη γενιά θα είναι πιο ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης, ανταλλαγής και μείωσης της κατανάλωσης. Kι ίσως το βιβλίο για τα σκουπίδια να είναι το πιο άμεσο και το πιο επίκαιρο από τα τέσσερα της σειράς.

Επίσης, μια άλλη κίνηση, το www.meetthegreens.org περιέχει μια έξυπνη συλλογή από 10 ταινιάκια μικρού μήκους, τα οποία διδάσκουν τα παιδιά τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλάζοντας κάποιες από τις καθημερινές τους συνήθειες. Επίσης τα ενημερώνει για τους σκοπούς και την αναγκαιότητα της οικολογίας. Θέματα όπως η ανακύκλωση, το αλόγιστο ξόδεμα του χαρτιού και άλλων πόρων, η κομποστοποίηση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, των ποταμών και των θαλασσών, και η ενέργεια παρουσιάζονται κατανοητά και δίνουν στα παιδιά τα απαραίτητα κίνητρα για να κατανοήσουν γιατί η συμβολή όλων μας στην προστασία του περιβάλλοντος είναι αναγκαία.

Από τη στήλη της Μ. Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία και την στήλη της Όλγας Σέλλα στην Καθημερινή

Love,

L.

PS: Μην ξεχνάτε οτι πρώτα εμείς οι γονείς οφείλουμε να έχουμε οικολογική συνείδηση και να πράττουμε αναλόγως ώστε να αποτελέσουμε σωστό πρότυπο για τα παιδιά μας! Γι’αυτό:

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς από το σπίτι:

  • Σβήνετε τα φώτα, όταν βγαίνετε από το δωμάτιο.
  • Χρησιμοποιείτε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, που έχουν μέσο χρόνο ζωής 10 φορές περισσότερο από τις κοινές λάμπες.
  • Προτιμάτε κλιματιστικά ενεργειακής κατηγορίας Α με την κατάλληλη ισχύ (BTU).
  • Το καλοκαίρι η θερμοκρασία του κλιματιστικού να μην είναι χαμηλότερη από 27°C.
  • Εγκαταστήστε ηλιακό θερμοσίφωνα.
  • Επιλέγετε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για πλύσεις στο πλυντήριο.
  • Κάνετε τακτικά απόψυξη στο ψυγείο σας.
  • Προτιμήστε συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α.
  • Μην αφήνετε σε κατάσταση αναμονής (stand by) την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το στερεοφωνικό, το dvd γενικά όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Sources: http://blogs.sch.gr, Ελευθεροτυπία , Καθημερινή, http://www.yeskid.gr