Οι γιαγιάδες μας γεννούσαν στα 16, οι μαμάδες μας στα 20+, πριν από δύο δεκαετίες ο μέσος όρος τεκνοποίησης ήταν τα 26 χρόνια και στις μέρες μας ο μέσος όρος έχει μετατοπιστεί στα 30+. Θεωρητικά γνωρίζουμε ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος έως τα 50 της, τότε δηλαδή που σταματά η έμμηνος ρήση. Υπάρχει όμως κάποιο όριο ηλικίας για την εγκυμοσύνη, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να φροντίσει να μην ξεπεράσει η γυναίκα?

Σύμφωνα με το familylife.gr:

Μπορούμε να πούμε ότι όσο πιο νωρίς προσπαθήσει να μείνει μια γυναίκα έγκυος, τόσο πιο εύκολο θα είναι γι’ αυτήν. Επιπλέον, στα 40 + παίζει ρόλο αν θα προσπαθήσει να μείνει για πρώτη φορά έγκυος ή αν έχει ξαναγεννήσει. Σε αυτή την περίπτωση, το επίπεδο της γονιμότητάς της είναι αυξημένο. Μιλώντας με αριθμούς, μπορούμε να πούμε ότι στην εφηβεία μια γυναίκα έχει στην αποθήκη των ωοθηκών της περίπου 300.000 ωάρια, στα 30  περίπου 20.000, ενώ στα 40 + θα έχουν μείνει περίπου 1.000 -2.000 ωάρια, εκ των οποίων δεν θα είναι γόνιμα όλα.

Ωστόσο, σχετική μελέτη που αφορά στις γυναίκες που γεννούν στα 40, δείχνει ότι οι ίδιες νοιώθουν πολύ πιο θετικά για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη μητρότητα από ότι αναφέρουν δημοφιλή βιβλία και έρευνες. Οι γυναίκες αυτές δεν βλέπουν την ηλικία ως «πρόβλημα» και νοιωθουν ότι έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν στο μωρό τους επειδή έχουν μεγαλη εμπειρία ζωής.  (πηγή www.babybaby.gr)

Με τη βοήθεια της επιστήμης, μπορείτε πλέον να γίνετε μητέρα ακόμα κι αν έχετε «πατήσει» τα 40. Προσοχή όμως, γιατί ουδέν καλόν αμιγές κακού. Μια εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία ενδέχεται να είναι αρκετά δύσκολη, γι’ αυτό χρειάζεται αφοσίωση, επιμονή και υπομονή. Αξίζει, όμως, τον κόπο.

Και για του λόγου του αληθές, σας παρουσιάζω διάσημες κυρίες που γέννησαν μετά τα 40 παρά τα όσα λένε για τη μείωση της γονιμότητας των γυναικών κατά την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους. (πηγή www.mother.gr)

Κάρλα Μπρούνι – Σαρκοζί, η οποία στα 43 της χρόνια έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί από τον Γάλλο πρόεδρο

Η Χάλι Μπέρι ήταν 41 όταν γέννησε το πρώτο της παιδί, το Μάρτιο του 2008, τη μικρή Νάχλα Αριέλα.
Mάλιστα, παρά τα όσα λένε οι γιατροί για τις εγκυμοσύνες σε μεγάλη ηλικία, η Μπέρι είχε δηλώσει τότε στο περιοδικό Harper’s Bazaar: «Η εγκυμοσύνη μου ήταν καταπληκτική. Ήμουν ευτυχισμένη όλο το χρόνο. Ένιωθα δραστήρια και είχα τόσες δυνάμεις όσες η… superwoman!”

Η Σελίν Ντιόν, ύστερα από μια σειρά εξωσωματικών και αποβολών, έμεινε τελικά έγκυος στα 42 και έφερε στον κόσμο δίδυμα αγόρια, τον Έντι και τον Νέλσον, το 2010.

Η Νικόλ Κίντμαν, ήταν μητέρα της Ιζαμπέλα και του Κόνορ, από το γάμο της με τον Τομ Κρουζ, αλλά δεν είναι βιολογικά της παιδιά. Σε ηλικία 40 ετών, το 2008, έφερε στον κόσμο την Σάντεϊ Ρόουζ, και φέτος (43 ετών) γέννησε τη δεύτερη βιολογική της κόρη.

Love,

L.

Sources: www.babybaby.gr, www.familylife.gr, www.mother.gr