Με αφορμή τις νέες μανούλες αλλά και εγκύους που γνωρίζω μέσω του Gold Mum αλλά και προσωπικά, και μετά απο τα δεκάδες ερωτήματα που λαμβάνω απο όλους τους νέους γονείς, σας παραθέτω παρακάτω τις 10 πιο σημαντικές (κατ’εμέ) συμβουλές προς τους νέους γονείς. Διαβάζοντας διάφορα σχετικά blogs & sites κατά την διάρκεια της εγκυμοσυνης μου αλλά και όλον αυτό τον καιρό (κάθε μέρα διαβάζω για να είμαι ειλικρινής γιατί όλο και κάτι καινούριο μαθαίνω..), κατέληξα στις πιο σημαντικές συμβουλές και οφείλω να τις μοιραστώ!
1. Μην πανικοβάλεστε με το παραμικρό!
Για να τα έχουν καταφέρει τόσα εκατομμύρια γονιών ανά τον κόσμο, τότε σίγουρα θα τα καταφέρετε κ εσείς! “Μήπως έχει κάποιο πρόβλημα στο εντεράκι του;” “Μήπως έχει πολλά σάλια;” “Τρώει αρκετά ή μήπως όχι;” “Κλαίει πολύ ή λίγο;” … Χαλαρώστε…
2. Μην ξυπνάτε το μωρό για να το θηλάσετε, για να το ταίσετε, για να το αλλάξετε κτλ.
Ο χρόνoς χαλάρωσης & ξεκούρασης της νέας μαμάς είναι ελάχιστος και υπερβολικά σημαντικός -για το νευρικό σας σύστημα- αλλά και εξίσου σημαντικός είναι και ο ύπνος για το μωρό σας, οπότε αφήστε το μωρό να ξεκουραστεί χωρίς διακοπή και βρείτε ευκαιρία για να χαλαρώσετε και εσείς!
3. Διαμορφώστε πρόγραμμα στο παιδί σας και τηρείστε το!
Μην το ταίζετε συνέχεια, μην το κοιμίζετε όποτε και όπου να’ναι! Όλα τα βρέφη νοιώθουν σιγουριά και ασφάλεια με τη ρουτίνα οπότε καλό θα είναι να προσπαθείτε να τηρείτε ενα πρόγραμμα διατροφής, παιχνιδιού και ύπνου.
4. Αγκαλιάστε το μωρό σας όσο θέλετε και μπορείτε!
Ίσως η πιο σημαντικός τρόπος για να προσφέρουμε την αίσθηση ασφάλειας στο νεογνό. Η αγκαλιά, η σωματική επαφή με τη μητέρα – και τον πατέρα – δίνει στο μικρό αυτό ανθρωπάκι μια γεύση από την παλιά αίσθηση, της σιγουριάς, της ζεστασιάς και της ασφάλειας στην κοιλία της μαμάς. Και κυριότερα, η αγκαλιά ηρεμεί το βρέφος. Διαβάστε περισσότερα σε παλιότερο Gold Mum post “Η σημασία της αγκαλιάς“
5. Ξεχάστε τις 40 μέρες μέσα. Βγείτε έξω και περπατήστε με το μωρό σας!
Πρώτον είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για άσκηση για την λεχώνα μαμά, δεύτερον ηρεμούν τα νεύρα και νοιώθετε ξανά οτι επανέρχεστε στους ρυθμούς σας κάτι που επηρεάζει θετικά και το βρέφος σας και τρίτον το μωρό ηρεμεί και κουράζεται έχοντας τόσες διαφορετικές παραστάσεις με αποτέλεσμα να κοιμάται πιο ήρεμα. Μην φοβηθείτε το κρύο. Οι γιατροί είναι σαφείς και κατηγορηματικοί: «Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν βρίσκονται διαρκώς σε κλειστούς χώρους, και λιγότερα εκείνα που βγαίνουν καλά ντυμένα στο κρύο». Διαβάστε περισσότερα σε παλιότερο Gold Mum Post “Πάρτε τα παιδιά σας και βγείτε για βόλτες στο κρύο!”
6. Βγάλτε γρήγορα το βρέφος απο το δωμάτιό σας.
Μετά τον δεύτερο μήνα καλό θα είναι να πάει στην κούνια του, στο δωμάτιό του. Στο δικό σας το δωμάτιο όλο και λίγο θα ροχαλίζει ο μπαμπάς -ή η μαμά- λίγο το βρέφος θα στριφογυρνάει και η μαμά με το παραμικρό θα πετάγεται όρθια, οπότε για το καλό και των 3 σας, γρήγορα ξεχωριστά δωμάτια. Στην αρχή θα σας φανεί κάπως αλλά γρήγορα θα νοιώσετε την διαφορά σε εσάς αλλά και στο μωρό. Και προσοχή, ποτέ το μωρό στο κρεβάτι σας! Διαβάστε περισσότερα σε παλιότερο Gold Mum Post “Θα αφήνατε το παιδί σας να κοιμηθεί με ένα μαχαίρι..?”
7. Δραπετεύστε και μην έχετε τύψεις!
Αφήστε για λίγο το μωρό στην γιαγιά/παππού και ασχοληθείτε με τον εαυτό σας! Πηγαίνετε μια βόλτα, περπατήστε, ψωνίστε, δείτε τις φίλες σας, πηγαίνετε για φαγητό, κάντε ένα ταξίδι με τον σύντροφό σας. Πολλές μαμάδες είτε το κάνουν και νοιώθουν τύψεις με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν την βόλτα τους και να επιστρέφουν σπίτι το ίδιο “κουρασμένες” είτε δεν απομακρύνονται καθόλου απο το μικρό τους με αρνητικές συνέπειες τόσο στις ίδιες όσο και στο βρέφος. Μην ξεχνάτε, η μαμά δεν είναι super hero, οι ανάγκες μας συνεχίζουν να υπάρχουν και μετά τον ερχομό του παιδιού.
8. Μην παραμελείτε τον σύντροφό σας!
Οι ψυχολόγοι τονίζουν το πόσο σημαντικό είναι να παραμείνετε ενωμένοι με τον σύντροφό σας όταν πρωτοαποκτήσετε παιδί. Οπότε, ενώ πρέπει να επικεντρωθείτε στην φροντίδα του νέου μέλους, πρέπει με κάποιον τρόπο να διατηρήσετε μεταξύ σας την αίσθηση ότι είστε ζευγάρι. Φροντίστε, λοιπόν, να μην διαιρείστε όταν δεν είστε με το μωρό και να επιτρέπετε τις στιγμές αυτές να νιώσετε πάλι τρυφερότητα και φροντίδα ο ένας για τον άλλο.
9. Να “περνάτε απο κόσκινο” τα όσα διαβάζετε on line αλλά και στα βιβλία.
Είναι πολύ καλό να διαβάζετε και να ενημερώνεστε όσο το δυνατό περισσότερο αλλά προσέξτε να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας και όχι να αλλάζετε εντελώς το σκεπτικό σας! Το ένστικτο του γονιού κατά τη γνώμη μου είναι τις περισσότερες φορές σωστό. Επίσης ποτέ να μην αγνοήσετε την συμβουλή του/της παιδιάτρου σας επειδή διαβάσατε κάτι στο Internet! Αν έχετε αμφιβολία για κάτι καλύτερα να πάρετε δεύτερη γνώμη απο άλλο παιδίατρο. Προσοχή στις πηγές σας! Διαβάστε περισσότερα σε παλιότερο Gold Mum Post “Το παιδί μου δεν αισθάνεται καλά. Να συμβουλευτώ το.. internet?”
10. Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη!
Χωρίς σχόλιο! 🙂
Love,
L.
Sources: http://www.goldmum.gr, http://www.yeskid.gr, http://www.mother.gr, http://www.pampers.gr