Οι περισσότεροι μπαμπάδες προσπαθούν να βολέψουν λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα και να τον αφιερώσουν στα παιδιά τους χωρίς πάντα να είναι αρκετός. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και οι αυξημένες απαιτήσεις, δυστυχώς τους αφήνουν ελάχιστα χρονικά περιθώρια. Έτσι το Σαββατοκύριακο που είναι πιο ελεύθερο από άποψη υποχρεώσεων οι περισσότεροι έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα: ξεκουράζεσαι και γεμίζεις τις μπαταρίες σου για την εβδομάδα που έρχεται ή τρέχεις για τα παιδιά; Σύμφωνα με το paidorama.com η λύση είναι κάπου στη μέση.

Το Σαββατοκύριακο είναι πιο ελεύθερο από άποψη υποχρεώσεων. Εδώ τίθεται το δίλημμα: ξεκουράζεσαι και γεμίζεις τις μπαταρίες σου για την εβδομάδα που έρχεται ή τρέχεις για τα παιδιά; Η λύση είναι κάπου στη μέση.

Τα παιδιά δεν χρειάζονται μόνο υλικά αγαθά αλλά και την ύπαρξη του πατέρα. Επενδύστε τουλάχιστον στα Σαββατοκύριακα (εκδρομές, φαγητό όλοι μαζί, παιχνίδι, κάποια παράσταση κ.α.).

Φορτίστε τις μπαταρίες σας διασκεδάζοντας με το παιδί. Αποδεχτείτε τον ρόλο σας ως πατέρας και μέσα στα πλαίσια των δικών σας επιθυμιών για να περάσετε καλά εντάξτε και τα παιδιά. Μην αφήνετε τις μέρες να περνούν χάνοντας ουσιαστικό χρόνο μαζί τους. Ο καιρός περνάει και κάποια στιγμή θα είναι εκείνα που θα προσπαθούν να σας εντάξουν στο δικό τους πρόγραμμα!

Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ενοχές για τον χρόνο που περνάτε μακριά από το παιδί σας. Τις περισσότερες φορές γίνεται κατ’ ανάγκη. Φροντίστε έστω και ο λίγος χρόνος που είστε μαζί να είναι ουσιαστικός και σε καμία περίπτωση να μην αποτελεί αγγαρεία. Άλλωστε υπάρχει και η μητέρα που επιθυμεί να μοιραστεί μαζί σας προβληματισμούς για τα παιδιά και έχει ανάγκη να νιώσει πως την στηρίζετε στην ανατροφή των ανθρώπων που από κοινού φέρατε στον κόσμο.

Δώστε βάση στην επικοινωνία

Είναι σημαντικό για το παιδί να ξέρει γιατί λείπει ο μπαμπάς, πού πάει και πώς μπορεί να τον βρει. Το παιδί γνωρίζει ότι καθημερινά χρειάζεται να πηγαίνετε στην δουλειά.

Εξηγήστε του πως με αυτόν τον τρόπο κερδίζετε χρήματα για να αγοράζετε πράγματα που έχετε ανάγκη.

Ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να το καταλάβει («εάν ο μπαμπάς δεν δουλεύει δεν θα μπορούμε να έχουμε φαγητό, ρούχα, παιχνίδια, βιβλία»).Μπορεί σε κάποια στιγμή της ημέρας να θελήσει να επικοινωνήσει μαζί σας για να σας πει κάποιο κατόρθωμα του.

  • Ακόμη και από την δουλειά, μιλήστε του για λίγο και υποσχεθείτε του να πείτε περισσότερα όταν επιστρέψετε στο σπίτι.
  • Εάν χρειαστεί να λείψετε για πολλές μέρες, ενημερώστε ο ίδιος το παιδί από πριν, και προσπαθήστε να καλύψετε την άμεση επικοινωνία με τηλεφωνική (π.χ. κάθε βράδυ ένα τηλέφωνο για να το ρωτήσετε πως πέρασε την ημέρα του…).
  • Αποκτήστε παρέα κάποιες συνήθειες. Κάθε βράδυ να του λέτε ένα παραμύθι πριν κοιμηθεί, μια βόλτα σε κάποιο αγαπημένο μέρος παρέα, μετά το ταξίδι να παίξετε με κάποιο παιχνίδι που του αρέσει πολύ.
  • Συνηθίστε να του λέτε και εσείς νέα σας. Για κάτι ξεχωριστό που έγινε στην δουλειά ή στο ταξίδι που πήγατε. Φυσικά μην το φορτώνετε με προβλήματα που δεν μπορεί να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει.

Love,

L.

Sources: paidorama.com