Το διάβασα στο missbloom, μ’εντυπωσίασε και σας το παραθέτω. Φαίνεται οτι η γιαγιά μας είχε δίκιο after all…

Πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Developmental Psychology” κατέληξε ότι οι συνήθεις ‘παραδοσιακοί’ ρόλοι στην οικογένεια έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τη σχέση του ζευγαριού, ισχυροποιώντας το γάμο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μπαμπάδες καλά θα κάνουν να περνάνε περισσότερη ώρα παίζοντας με τα παιδιά τους και να αφιερώνουν πολύ λιγότερο χρόνο για να τα πλένουν ή να τα ταΐζουν όπως απαιτούσαν μέχρι σήμερα οι μοντέρνες γονεϊκές θεωρίες για ισότιμους ρόλους στην οικογένεια.

Καλύτερα να μοιράζονται οι ρόλοι
Οι ερευνητές, μελετώντας ζευγάρια που είχαν ένα παιδί, ανέλυσαν τον τρόπο κατανομής των γονεϊκών καθηκόντων και παρατήρησαν ότι στις οικογένειες όπου η φροντίδα του παιδιού ήταν μοιρασμένη και στους δύο γονείς χωρίς διακριτούς ρόλους, δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί κοινή μέθοδος ανατροφής, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες του ενός γονιού να υποσκάπτονται από τη συμπεριφορά του άλλου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έμπαινε στη μέση και ο ανταγωνισμός.

Καθώς η έρευνα επαναλήφθηκε στις ίδιες οικογένειες 1 χρόνο μετά, οι επιστήμονες είχαν τη δυνατότητα να δούν και τα αποτελέσματα στη σχέση του ζευγαριού. Τα ζευγάρια στα οποία οι ρόλοι ήταν διακριτοί και… παραδοσιακοί, με τον μπαμπά να αναλαμβάνει κυρίως το παιχνίδι και η μαμά τις ευθύνες της φροντίδας. είχαν εν τέλει καλύτερη σχέση στο μέλλον με σημαντικά ανεπτυγμένο το βαθμό αλληλουποστήριξης.

Οι γυναίκες ορίζουν τους ρόλους
Συχνά οι μητέρες θεωρούν ότι είναι δική τους απόφαση πόσο θα ασχοληθεί ο μπαμπάς με το παιδί, επισημαίνουν οι ερευνητές, και αυτό δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα, καθώς τείνουν να θεωρούν ότι οι άντρες… μπλέκονται στα πόδια τους σε θέματα που άπτονται της δικαιοδοσίας τους. Αν και θεωρητικά δηλαδή θέλουν τις ευθύνες μοιρασμένες, πρακτικά οι γυναίκες έχουν τάσεις συγκεντρωτισμού και δύσκολα παραδίδουν τον έλεγχο (εκτός και αν όλα γίνουν όπως ακριβώς θα τα έκαναν κι εκείνες).

Love,

Sources: missbloom.gr, shape.gr