Πήρα ποδήλατο. Είχα ένα στα εφηβικά μου χρόνια -που ούτε ξέρω πια που το έχω-  αλλά αργότερα, στην ενήλικη ζωή μου, δεν ασχολήθηκα καθόλου. Με το που ανέβηκα όμως θυμήθηκα αμέσως τον λόγο που δεν το ξεχνάμε και όλοι το αγαπάμε!

Στο ποδήλατό μου πίσω έβαλα και baby seat.. Φοβάμαι και μόνο στην ιδέα της μεταφοράς της Χρυσής με κάποιο άλλο μέσο πέραν του αυτοκινήτου αλλά μόλις την ανέβασα ένοιωσα την απέραντη χαρά της για αυτό το πρωτόγνορο και τόσο έντονο αίσθημα ελευθερίας που αισθάνθηκε καθώς την φυσούσε ο αέρας. Και να μην μιλήσω για την πρακτικότητα του θέματος αφού μπορούμε να πηγαίνουμε παντού άμεσα και γρήγορα χωρίς να ψάχνουμε parking.

Και οι απορίες μου γεννήθηκαν: είναι αρκετά ασφαλές? Η ηλικία της Χρυσής είναι η κατάλληλη ή μήπως είναι πολύ μικρή? Το καθισματάκι που πήρα είναι καλό? Έψαξα on line και ανακάλυψα το cyclist.gr που απάντησε σε ορισμένες από τις ερωτήσεις μου:

Η χρήση του παιδικού καθίσματος
Αρκετοί είναι οι γονείς που τοποθετούν παιδικά καθίσματα στα ποδήλατά τους προκειμένου να απολαύσουν την βόλτα τους μη κατανοώντας τους κινδύνους που πιθανώς κρύβει η έλλειψη υπευθυνότητας αυτής της ενέργειας. Αυτά που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι τα ακόλουθα:

  • Δεν θα πρέπει να επιβιβάζουν στα παιδικά καθίσματα των ποδηλάτων παιδιά ηλικίας κάτω των δώδεκα μηνών. Ο λόγος είναι διότι ο αυχένας του παιδιού δεν είναι αρκετά δυνατός για να αντέξει το βάρος του κράνους που απαιτείται γι’ αυτές τις ηλικίες.
  • Επιλέξτε το κάθισμα ελέγχοντας την ασφάλεια των ζωνών δεσίματος του παιδιού καθώς επίσης και την δυνατότητα μη ελέγχου αυτής της ζώνης ασφαλείας από το παιδί.
  • Θα πρέπει να υπάρχει ειδικό σημείο στήριξης για τα πόδια του παιδιού που λειτουργεί παράλληλα και σαν προστασία από τις ακτίνες του τροχού.
  • Το κάθισμα θα πρέπει να υποστηρίζει την πλάτη του παιδιού κάπως ψηλά και πλαγίως, προκειμένου να του παρέχει ασφάλεια και να εμποδίζει την πλήρη και άσκοπη κίνηση του κορμού.
  • Τα σημεία του παιδικού καθίσματος που ασφαλίζουν (δένουν) επάνω στο σκελετό του ποδηλάτου, θα πρέπει να έχουν συμπαγή εφαρμογή και να αντέχουν στις πλευρικές ταλαντεύσεις.
  • Τέλος είναι προτιμότερο όταν έχετε παιδικό κάθισμα στο ποδήλατο, να οδηγείτε σε δρόμους πάρκων και γενικότερα σε μέρη που η πρόσβαση των αυτοκινήτων είναι περιορισμένη και απολύτως ελεγχόμενη.

Για αρχή θα πρέπει να περιοριστώ με βόλτες σε μέρη ελεγχόμενα όπως στο Π. Φάληρο στην μαρίνα ή στο Πάρκο. Καλύτερα απο το τίποτα, ε?

Love,

L.

PS:Υπάρχουν και τρέιλερ που δένουν πίσω απο τα ποδήλατα και τοποθετούνται τα παιδιά μέσα. (http://www.bicyclebuys.com/joggers/Trailers/). Δεν τα γνώριζα πριν, κάνοντας την έρευνά μου τώρα τα ανακάλυψα αλλά μου δίνουν την εντύπωση καλύτερης ασφάλειας για το παιδί.. Αν τα έχετε χρησιμοποιήσει δώστε μας τα φώτα σας παρακαλώ! 🙂

Sources: http://www.cyclist.gr/article.php?id=1350, http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=20422