Η έκθεση στον ήλιο λειτουργεί αθροιστικά, δυστυχώς! Τα “μελανά” του σημεία γίνονται ορατά μετά απο χρόνια με καταστροφικά αποτελέσματα στο δέρμα, για να μην αναφέρουμε και τις σοβαρές συνέπειες στην υγεία  Έτσι όσο πιο έγκαιρα ξεκινήσετε να προστατεύετε τα παιδιά σας, λιγοστεύετε την συνολική διάρκεια έκθεσής τους στις υπεριώδεις ακτίνες. Το ότι δεν βλέπουμε κάποιο κάψιμο ή μαύρισμα στο παιδί μας δεν σημαίνει οτι δεν έχει απορροφήσει αρκετό ήλιο για φέτος.  Η Ελλάδα επειδή έχει υπέρ του δέοντος ηλιοφάνεια και τον χειμώνα, όλοι μας απορροφούμε τα επιθυμητά του στοιχεία όλο τον χρόνο και ως εκ τούτου ΠΡΕΠΕΙ το καλοκαίρι να φυλαγόμαστε διπλά όλοι και ειδικά τα παιδιά!

Σύμφωνα με το iator.gr  ο ήλιος είναι ένας καλός φίλος των παιδιών, διότι συντελεί στην ασβεστοποίηση των οστών, ενεργοποιώντας την βιταμίνη D, που υπάρχει στο δέρμα. Στα μικρά παιδιά θεωρείται αρκετή, η έκθεση του προσώπου και των χεριών στον ήλιο , για δυο ώρες την εβδομάδα.
Όμως η έκθεση στον Ελληνικό ήλιο και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να είναι αρκετά βλαβερή ,για το ευαίσθητο δέρμα, των μικρών παιδιών . Πολλοί γονείς υποθέτουν λανθασμένα ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος μόνο όταν λάμπει έντονα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι το ορατό φως , αλλά μάλλον η αόρατη υπεριώδης ακτινοβολία, που είναι επιβλαβής. Το παιδί σας μπορεί να εκτεθεί  στις υπεριώδεις ακτίνες σε «μουντές» ημέρες επειδή θα αισθάνεται πιο δροσερό και, επομένως, μπορεί να μείνει εκτεθειμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η έκθεση είναι επίσης μεγαλύτερη σε υψηλότερα υψόμετρα. Ακόμη και ένα μεγάλο καπέλο ή μια ομπρέλα δεν είναι απόλυτη προστασία, επειδή οι υπεριώδεις ακτίνες αντανακλώνται στην άμμο, το νερό, το χιόνι, και πολλές άλλες επιφάνειες.

Tα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όλοι! (Σύμφωνα με το vita.gr)
Bάζουμε στο παιδί το αντιηλιακό στην παραλία

Aυτή η συνήθεια εκθέτει την παιδική επιδερμίδα στις ακτίνες του ήλιου για περίπου μισή ώρα, αφού το αντιηλιακό, μέχρι να ενεργοποιήσει την άμυνα του οργανισμού, χρειάζεται περίπου 20-30 λεπτά. Πρέπει λοιπόν να απλώνουμε αντιηλιακό στο παιδί, λίγο προτού ξεκινήσουμε για την παραλία.

Kάνουμε μία μόνο μόνο επάλειψη

Iδιαίτερα στα παιδιά που μπαινοβγαίνουν στο νερό, παίζουν με την άμμο και ιδρώνουν, χρειάζεται να ανανεώνουμε κάθε μία ώρα το αντιηλιακό, ακόμη κι αν είναι αδιάβροχο.

Θεωρούμε υπερβολή το μπλουζάκι

H προστασία που εξασφαλίζει στο παιδί ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι με πυκνή ύφανση είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να επιμένουμε, ώστε να το φοράει το παιδί καθημερινά στην παραλία, και όχι μόνο αφού έχει ήδη κοκκινίσει το δέρμα του. Θυμηθείτε πως, όταν το μπλουζάκι βραχεί, μειώνεται η προστασία που προσφέρει, η οποία παραμένει όμως πολύτιμη.

Χαλαρώνουμε όσο περνούν οι μέρες

Tις πρώτες μέρες στην παραλία «κυνηγάμε» το παιδί, για να του φορέσουμε το καπέλο και να του βάλουμε αντιηλιακό. Όσο περνούν οι μέρες και η επιδερμίδα του μαυρίζει, χαλαρώνουμε την προσοχή μας και μπορεί να εκθέσουμε το παιδί στην ταλαιπωρία ενός εγκαύματος. Aυτό βέβαια συμβαίνει επειδή, πραγματικά, όσο περισσότερο εκτίθεται το παιδί στον ήλιο, τόσο αυξάνεται η φυσική άμυνα του δέρματος. Kαι πάλι, όμως, η αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητη.

Xρησιμοποιούμε το αντιηλιακό μόνο στην παραλία

O καλοκαιρινός ήλιος καίει παντού, και όχι μόνο στην παραλία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να βάζουμε στο παιδί αντιηλιακό από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι – στην πρωινή βόλτα, στις κούνιες, στο παιχνίδι στην αυλή.

Δεν το προστατεύουμε στο αυτοκίνητο

Oι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στην επιδερμίδα, ακόμη κι αν το παιδί βρίσκεται πίσω από τα τζάμια του αυτοκινήτου, και μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα. Γι’ αυτό η πρόταση των παιδιάτρων είναι να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό, ακόμη κι όταν μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο.

Ξεχνάμε κάποια ευαίσθητα σημεία

Συνήθως βάζουμε αντιηλιακό στο σώμα και στο πρόσωπο του παιδιού και ξεχνάμε τον αυχένα, τα αυτιά και το κουντεπιέ, όπου μπορεί ευκολότερα να κοκκινίσει το παιδικό δερματάκι.

Συμπερασματικά , ο πολύς ήλιος όχι μόνο βλάπτει , αλλά βλάπτει ανεπανόρθωτα και γιαυτό θέλει πάρα πολύ προσοχή. Ήλιος δεν είναι μόνο στην θάλασσα , είναι και στο βουνό, είναι και στην αυλή μας , είναι και στην βόλτα μας ,και στο αυτοκίνητο , όταν ταξιδεύουμε.

Love,

L.

Πηγές: iator.gr, vita.gr, fkpanoixtiagalia.gr, paidorama.com