Η σκέψη των διακοπών αρκεί για να νιώσουμε ευτυχισμένοι: το επιβεβαίωσε προ μηνών και μελέτη με 1.530 εθελοντές, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ. Για όσους απο εμάς έχουν (μικρά) παιδιά όμως, απαιτείται πολύ καλός προγραμματισμός και έρευνα πριν ξεκινήσει η περίοδος των διακοπών.

Σύμφωνα με το paidorama.com σχετικά με την διαμονή της οικογένειας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ξενώνες που προσφέρουν ησυχία και ανεξάρτητα διαμερίσματα ώστε να μην ενοχλείστε ή να ενοχλείτε.

Σε αυτή την περίπτωση το διαμέρισμα πρέπει να διαθέτει κουζίνα ώστε να μπορείτε να προετοιμάζετε τα γεύματα του μωρού, να είναι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα ή να έχει κλιματιστικό.

Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο κατάλυμα που να έχει καλή θέα ή κήπο που να μπορείτε κι εσείς να απολαμβάνετε τις ώρες που το μωρό κοιμάται.

Άλλη επιλογή είναι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες , ειδικά σχεδιασμένες ώστε να παρέχουν υπηρεσίες σε οικογένειες.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η δυνατότητα να σας παρέχουν παιδικό κρεβάτι στο δωμάτιο σας ή να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία της υπηρεσίας baby-sitting ώστε να περάσετε λίγες ώρες μόνοι σας.

Επίσης,

  • Φροντίστε να μάθετε τι μπορούν να σας παρέχουν για την προετοιμασία των παιδικών γευμάτων(πχ ζεστό νερό…)
  • Ρωτήστε αν υπάρχει κοντά αγορά ώστε να προμηθεύεστε ότι σας χρειαστεί(πχ πάνες, κρέμες κ.τ.λ ) και δυνατότητα ιατρικής φροντίδας σε περίπτωση ανάγκης.
  • Σκεφτείτε την απόσταση μέχρι τον προορισμό επιλογής σας και το μεταφορικό μέσο που θα χρησιμοποιήσετε…
  • Συνδυάστε τις διακοπές σας με φιλικό ζευγάρι που έχει μωρό. Έτσι κάποιες φορές ίσως κρατήσετε για λίγο ο ένας το μωρό του άλλου εξασφαλίζοντας έτσι λίγο “ελεύθερο χρόνο”…
  • Βεβαιωθείτε για τις παροχές που σας υπόσχονται, προτιμήστε μέρη που σας έχουν συστήσει ή κάντε μια εκδρομή απο πριν εαν είναι δυνατόν για να δείτε τα πράγματα με την δική σας ματιά.

Σημαντικός παράγοντας στις οικογενειακές διακοπές είναι η διασφάλιση της υγείας των παιδιών. Τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνουν το καλοκαίρι, γι αυτό και πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς.

Σύμφωνα με το healthview.gr στις διακοπές με παιδιά στη θάλασσα οι κανόνες ασφαλείας είναι λίγοι αλλά σωτήριοι και έχουν σχέση με το κολύμπι, ενώ στις διακοπές με παιδιά στο βουνό μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια έχει η πρόληψη των κινδύνων που έχουν να κάνουν ευρύτερα με το φυσικό περιβάλλον. Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι γενικώς τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη φροντίδα το καλοκαίρι, αφού για παράδειγμα κινδυνεύουν περισσότερο από τους ενήλικες από αφυδάτωση και έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν θερμοπληξία.

Μεγάλο ρόλο στην υγιεινή έχει το πλύσιμο χεριών, αφού τα παιδιά το καλοκαίρι λερώνονται πολύ περισσότερο, ενώ η αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τον ήλιο πρέπει να είναι από τις βασικές προτεραιότητες σας.

Και μην ξεχνάτε!!! Κατά τις συχνές μετακινήσεις σας με αυτοκίνητο θυμηθείτε πως τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα, φορώντας ζώνη ασφαλείας και να θυμάστε πως διακοπές με παιδιά σημαίνει επιτήρηση αλλά όχι υπερπροστασία..

Love,

L.

ΥΓ: Σας προτείνω να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του healthview και να διαβάσετε τις συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί για τους παιδικούς τραυματισμούς. Είναι απλές συμβουλές που μπορεί να αποδειχτούν πολύ σημαντικές.

Sources: http://www.paidiatros.gr, http://www.in2life.gr, http://www.healthview.gr, http://www.paidorama.com