Μάλλον οι περισσότεροι γονείς καταλαβαίνετε τι εννοώ. Ότι κολάνε τα μικρούλια μας το περνάμε κ εμείς -και σε πιο έντονη μορφή. Αυτές τις ημέρες περνάω και εγώ μια ίωση γαστρεντερίτιδας την οποία υποψιάζομαι οτι την κόλησα απο την Χρυσή-αν και εκείνη την πέρασε πολύ πιο ήπια! Τα συμπτώματα που διέκρινα σε εκείνη δεν με ανησύχησαν σε μεγάλο βαθμό και έτσι δεν αγχώθηκα έντονα (μίλησα βέβαια με την παιδίατρο που με καθησύχασε). Ποια είναι τα συμπτώματα που θα έπρεπε να μας ανησυχούν? (σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” και την στήλη “Οικογενειακός Γιατρός” )
Αν δείτε ότι τα κόπρανα είναι πολύ υδαρή (νερουλά), έχουν βλέννες και ο αριθμός των κενώσεων αυξάνει, τότε το μωρό μπορεί να έχει διάρροια. Χρειάζεται να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης από την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών.
Ο πυρετός είναι ένδειξη ότι το μωρό έχει προσβληθεί από κάποια λοίμωξη. Ο οργανισμός ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος στην προσπάθειά του να την καταπολεμήσει.
Η ρινίτιδα δεν είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση. Μπορεί να οφείλεται σε ίωση ή -σπάνια- να είναι αλλεργικής φύσεως. Η βουλωμένη μύτη ή η μύτη που τρέχει μπορεί πραγματικά να ταλαιπωρήσει το μωρό και εσάς για έναν πολύ απλό λόγο: το μωρό δεν ξέρει να φυσά τη μύτη του.
Ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει βήχα στα μωρά, που επειδή δεν ξέρουν να φυσούν τη μύτη και μένουν ξαπλωμένα, καταπίνουν τη βλέννα.
Είναι χαρακτηριστική από το βήχα που μοιάζει με γάβγισμα σκύλου, αποτέλεσμα οιδήματος στο λάρυγγα. Παρουσιάζει κορύφωση σε παιδιά μεταξύ έξι μηνών έως τριών ετών. Συνήθως εκδηλώνεται ξαφνικά τη νύχτα κι εμποδίζει το μωρό ν’ αναπνεύσει.
Είναι συνηθισμένη στα μωρά, ιδιαίτερα το χειμώνα με τις ιώσεις. Είναι η μόλυνση από ιό στην περιοχή των βρόγχων και χαρακτηρίζεται από γοργή και ακανόνιστη αναπνοή που γίνεται με δυσκολία, με σφυριχτό ήχο ή βράσιμο στο στήθος.
Μπορεί να προκαλέσουν και μικροβιακές λοιμώξεις ή επιπλοκές από παιδικές ασθένειες. Τα τυπικά συμπτώματα είναι πυρετός με εφίδρωση και ρίγη, ταχύπνοια, πιθανώς δύσπνοια και συριγμός (βράσιμο) στην αναπνοή. Το μωρό είναι ωχρό και άτονο ή κλαίει περισσότερο…
Ήδη μέχρι τον έκτο μήνα το 25% των μωρών θα παρουσιάσει μία ωτίτιδα. Στη βρεφική ηλικία μάλιστα η ωτίτιδα δεν αναγνωρίζεται εύκολα, ακριβώς γιατί το μωρό δεν μπορεί να σας πει ότι πονάει το αυτί του. Ο γιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος για να διαγνώσει τον βαθμό της ωτίτιδας και να συστήσει αμέσως θεραπεία.
Παρουσιάζεται αρκετά συχνά στα μωρά, ιδιαίτερα όταν σταματά η φάση της αποστείρωσης ή όταν μπουσουλάνε και βάζουν στο στόμα τα πάντα!
• Αντιπυρετικά- αναλγητικά για την αντιμετώπιση του πυρετού
• Φυσιολογικός ορός για τη βουλωμένη μύτη
• Αρκετή υγρασία στο δωμάτιο. Είτε υγραντήρα είτε απλα ενα μπολ με νερό επάνω στο καλοριφερ.
• Πολλά υγρά στον μικρό ασθενή. Ζεστά ροφήματα για τον πονόλαιμο, φρέσκοι χυμοί.
• Πιο άνετη αναπνοή με ανασηκωμένο το στρώμα του
• Προσοχή στο ντύσιμο του παιδιού. Όχι βαριά ρούχα. Προφυλάξτε το από το κρύο μόνο με τα απαραίτητα. Όταν είναι ιδρωμένο φροντίστε να αλλάζει το φανελάκι του, βάζοντας ένα δεύτερο στη τσάντα του.
Πρώτα απ’όλα περαστικά σας! Και εμείς περάσαμε πρόσφατα μια ρινίτιδα.. Είχε να μου αρρωστήσει ο μικρός κανα χρόνο και ομολογώ πως στεναχωρήθηκα πολύ μέχρι να μας εξετάσει ο παιδίατρος! αλλα ευτυχώς δεν ήταν τιποτα.. παυσίπονα φυσιολογικό ορό και επίσης για να μπορεί να κοιμάται το βράδυ ανασηκωμένο το στρώμα και ομολογώ δεν ξύπνησε ούτε μια φορά να διαμαρτυρηθεί λογω αναπνοής.
Για να καταλάβεις όμως ο μικρός μου είναι τόσο υπερκινητικός που είχε 38,5 και για να του δώσω παυσίπονο τον κυνηγούσα γύρω απο το τραπέζι γιατί είχε παρει τις κιθάρες του και ροκαρε! χαχαχαχαχα εχω τραβηξει και βίντεο να του το δείξω όταν μεγαλώσει! οπ’οτε η δική μου διάγνωση είναι απλα να δώ την θερμοκρασία του.. πράγμα δύσκολο οσο μεγαλώνουν γιατί δεν κάθονται! Και συνιστώ αν έχετε το ίδιο πρόβλημα να αγοράσετε το θερμόμετρο μετώπου. Είναι εύκολο και οταν κοιμάται το μωρό χωρίς να το ξυπνάτε να ξέρετε τι σας γίνεται! (ειναι λίγο ακριβό αλλα μπρος την υγεία του μικρού δε με νοιάζουν οι τιμές προσωπικά)