Η πρώτη γέννηση παιδιού από μητέρα που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς έγινε χθες στην Ελλάδα.

Η 38χρονη Ζωή Κωσταρίδη έφερε στον κόσμο, με καισαρική τομή, ένα υγιέστατο αγοράκι, βάρους 2,8 κιλών. Η γέννηση έγινε στις 8 το πρωί, στο μαιευτήριο «Ρέα», από τον μαιευτήρα κ. Ηλία Γάτο, ο οποίος είναι ειδικός σε κυήσεις υψηλού κινδύνου.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια περίπτωση. Η μητέρα έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια, η οποία την είχε οδηγήσει σε βαριά καρδιακή ανεπάρκεια. Το 2004 βρέθηκε το κατάλληλο μόσχευμα και υποβλήθηκε σε επιτυχή μεταμόσχευση καρδιάς στο «Ωνάσειο», από τον καθηγητή κ. Πέτρο Αλιβιζάτο.

Ο κ. Γάτος ανέφερε ότι πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα και από τις σπάνιες στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά. Πρόκειται -είπε- για το πρώτο περιστατικό του οποίου όλη η διαδικασία (μεταμόσχευση καρδιάς και τοκετός) έγινε στην Ελλάδα.

Η διευθύντρια της μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών του μαιευτηρίου, νεογνολόγος, κ. Αντωνία Χαρίτου, είπε ότι το νεογέννητο έχει άριστη υγεία και βρίσκεται στη μονάδα για λόγους καθαρά προληπτικούς.

Στο πλευρό της ευτυχισμένης μητέρας βρίσκεται συνεχώς ο σύζυγός της. Η μητέρα νοσηλεύεται, για προληπτικούς λόγους, στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Εχει εκφράσει την επιθυμία να μιλήσει για την εμπειρία της, προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη για προσφορά οργάνων στη χώρα μας.

Πηγή: ethnos.gr, sciencedaily.gr