Πριν από κάποια χρόνια ο ρόλος του μουσείου στην Ελλάδα για ενα παιδί  είχε περισσότερο «ακαδημαϊκό» χαρακτήρα και καθόλου ψυχαγωγικό. Σύμφωνα με το paidorama.com αν ρωτούσες τότε τι σκεφτόταν ένα παιδί για ένα μουσείο το πιθανότερο θα ήταν να απαντήσει ότι είναι κάτι βαρετό! Αλλά ακόμα και αν κατάφερνες να βαλεις ένα παιδί σε κάποιο μουσείο σίγουρα θα έβγαινε χωρίς να έχει καταλάβει τι έχει δει και γιατί το έχει δει. Με το πέρασμα του χρόνου κατανοήθηκε πως σημαντικό δεν είναι το «πόσα» θα δουν τα παιδιά, αλλά ο τρόπος και το «αποτύπωμα» που θα αφήσει το κάθε έκθεμα στην ψυχή και στο μυαλό τους.

Στις μέρες μας, η αντίληψη απέναντι στα μουσεία αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο, αφού βέβαια έγιναν και οι αντίστοιχες κινήσεις προσέγγισης της νεαρής ηλικίας. Σε πολλούς χώρους πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδικές ομάδες, που συνδυάζουν την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία σε σχέση με τα εκθέματα που υπάρχουν στο εκάστοτε μουσείο.

Επιπλέον στην χώρα μας υπάρχουν πολλά μουσεία που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά:

Eλληνικό Παιδικό Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1987 από μια ομάδα νέων επιστημόνων. Σκοπός του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση. Υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για παιδιά προσχολικής ηλικίας (βρίσκεται στο ισόγειο του μουσείου και κάθε χρονιά ανανεώνει την θεματολογία του! Το μότο του μουσείου: “Ακούω και ξεχνώ , βλέπω και θυμάμαι, κάνω και καταλαβαίνω ! ”

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας

Ένα διεθνώς μοναδικό, διαδραστικό μουσείο, που χρησιμοποιεί τα εκθέματα του, το παιχνίδι και τα παραμύθια για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων!… ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη. Ιδρύθηκε το 2006, ανήκει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και είναι μέλος του «HANDS ON EUROPE» διεθνούς συμβουλίου παιδικών μουσείων. Όμορφος χώρος γεμάτος με υλικά που περιμένουν να ερεθίσουν την περιέργεια κάθε μικρού επισκέπτη.

Μουσειο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό, πολιτιστικό Σωματείο, μοναδικό στην Ελλάδα και απο τα ελάχιστα στο διεθνή χώρο. Ιδρύθηκε το 1994 απο το Σωματείο των Φίλων του με σκοπό την διαφύλαξη, μελέτη και προβολή της Παιδικής Τέχνης, την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών και την γνωριμία και η αγάπη των παιδιών για κάθε μορφή Τέχνης. Στο χώρο του παρουσιάζει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών εως 14 ετών. Οι εκθέσεις του Μουσείου ανανεώνονται τακτικά.

Μουσείο Θεάτρου Σκιών Χαρίδημος

Ο “μπερντές” του Καραγκιόζη ξαναστήθηκε στο Θησείο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων “Μελίνα” και έτσι μαζί με την παρέα του απέκτησαν μόνιμη στέγη. Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, μετά την παραχώρηση του υλικού από το Σωτήρη Χαρίδημο, δημιούργησε το Εργαστήριο και Μουσείο Θεάτρου Σκιών “Χαρίδημος”, το οποίο στεγάζει τρεις γενιές Χαρίδημων, μία ιστορία 93 χρόνων, από το 1913 ως σήμερα. Στο Μουσείο παρουσιάζονται 900 περίπου εκθέματα, έργα των Χρήστου, Γιώργου και Σωτήρη Χαρίδημου, καθώς και εργασίες μαθητών που παρακολούθησαν μαθήματα κατασκευής φιγούρας στα προγράμματα Λαϊκής Επιμόρφωσης του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, στο Περιφερειακό Πνευματικό Κέντρο Αγ. Θωμά Αμπελοκήπων.

Love,

L.

ΥΓ: Αξίζει να αναφέρουμε πως το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνει ολοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Τα έθιμα του Πάσχα» για παιδιά ηλικίας 5-12 χρόνων, τη Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2011 & ώρες 8:30 – 16:30.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ