Μπορεί να έχω το προνόμιο να κοιμούνται τα μικρά μου αδιάκοπα όλη τη νύχτα, ξέρω όμως πολλές μαμάδες που ταλαιπωρούνται με το θέμα του ύπνου.
Κάποια μωρά δεν θέλουν καθόλου κόπο, γεννιούνται με το “ρολόι” τους κουρδισμένο. Άλλα μωράκια όμως, είναι λιγότερο “κουρδισμένα” και θέλουν ρύθμιση. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι υπάρχει μια μαγική συνταγή που θα κάνει τα παιδιά τους να κοιμούνται όλη νύχτα. Ελπίζουν ότι άμα τη βρουν, το μωρό τους αμέσως θα ξεκινήσει να κοιμάται εύκολα και γρήγορα και, το κυριότερο, όλη τη νύχτα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια τέτοια συνταγή. Το κλειδί για έναν καλό ύπνο είναι η συνέπεια και η υπομονή.
Αμέτρητα βιβλία έχουν γραφτεί για τα μωρά και τον ύπνο, αλλά όλα καταλήγουν σε ένα πράγμα: τη ρουτίνα. Σύμφωνα με το mybabysworld.gr και την Jodi A. Midell, διευθύντρια του Κέντρου Προβλημάτων Ύπνου στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και συγγραφέας του βιβλίου Sleeping Through The Night: How Infants, Toddlers and Their Parents Can Get a Good Night’s Sleep, συνήθως τα μωρά χρειάζονται μια σειρά από τρεις ή τέσσερις δραστηριότητες που θα τα ηρεμούν και που θα επαναλαμβάνονται κάθε βράδυ. Για παράδειγμα, μπορείτε να το κάνετε μπάνιο, μετά ένα μασάζ και μετά να του διαβάσετε μια ιστορία. Ή μπορείτε να το ταΐσετε, να το αγκαλιάσετε, να παίξετε λίγο μαζί του και να του τραγουδήσετε κάτι πριν το βάλετε στο κρεβατάκι του.
Καλό είναι να ξυπνάτε το μωρό σας το πρωί, αν έχει ξεπεράσει τη συνηθισμένη ώρα που σηκώνεται, για έτσι το βοηθάτε να «κουρδίσει» το βιολογικό του ρολόι. Το μωρό σας έχει ανάγκη από ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου/έγερσης, ενώ μπορεί να αναπληρώσει ύπνο και με «υπνάκους» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξυπνώντας το την ίδια ώρα κάθε πρωί, συμβάλλετε σημαντικά και στη διατήρηση του χρονοδιαγράμματος ύπνου.
Τέλος, μην ξεχνάτε να ενθαρύνετε το μωρό σας να κοιμάται μόνο του. Ένας τρόπος για να ξεκινήσετε την προσπάθεια είναι να το βάλετε για ύπνο ενώ είναι ακόμα ξύπνιο, αλλά με εμφανή τα σημάδια της νύστας. Αν το μωρό σας χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και πιστεύετε ότι είναι έτοιμο, μπορείτε να δοκιμάσετε και πιο περίπλοκες μεθόδους εκπαίδευσης ύπνου, είτε αφήνοντας το να κλαίει μέχρι να κοιμηθεί (μέθοδος cry-it-out αλλά πάντα μετά τους 6 μήνες) είτε μένοντας δίπλα του, βοηθώντας το με διάφορους τόπους (νανούρισμα, παραμύθι κ.α.) να κοιμηθεί (μέθοδος no-tears). Το τι θα σας βολέψει καλύτερα, εξαρτάται από το πώς μεγαλώνετε το μωρό σας, τις προσωπικές σας πεποιθήσεις και τις ανάγκες του παιδιού σας. Προσωπικά καμία απο τις δύο μεθόδους δεν με βοήθησαν. Τοποθετούσα -και τοποθετώ- τα παιδιά μου στα κρεβατάκια τους, τα χαιδεύω λίγο, αν γκρινιάζουν τους διαβάζω ενα παραμύθι και έπειτα απομακρύνομαι.
Παρακάτω σχετικά βίντεο με συμβουλές για τον καλύτερο νυχτερινό ύπνο των μωρών μας.
ΠΗΓΕΣ: http://www.mybabysworld.gr/site/content.php?artid=577524, http://www.lovebaby.gr, http://www.nestlebaby.com/gr/baby_development/baby_wellbeing/sleeping/
Γεια σας και απο εμένα. Είμαι απο τις μαμάδες που ο ύπνος είναι μια πονεμένη ιστορία.. Ο γιός μου είναι 22 μηνών κ εχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως ειλικρινά μισεί τον ύπνο . .
Το είχα ψάξει πολυ απο βρέφος μιας και κάθε βράδυ έμενα άυπνη, δοκίμασα όλες τις μεθόδους αλλα δυστυχώς δεν είχαν αποτέλεσμα στη δική μας περίπτωση.. Ο μικρός δεν γκρίνιαζε απλά δεν κοιμόταν με τίποτα.. ήθελε παιχνίδι!! Μάλλον ομως φταίει το DNA μιας και η μαμά μου μου έλεγε πως και εγώ μικρή μολις βράδιαζε άρχιζα να κλαίω γιατί δεν ήθελα να κοιμηθώ.. Συν οτι δεν κοιμόμουν μεσημέρι.. Σπάνια! Μέχρι πριν 1,5 μήνα και για κανα εξάμηνο ειχα καθιερώσει τον άφηνα στην κουνια με το γάλα και έφευγα και άμα δεν κοιμόταν μόνος του με φώναζε απλα καθόμουν δίπλα του και κοιμόταν. Τουλάχιστον δεν είχα την ταλαιπωρία να καθομαι ξαπλωμενη διπλα του πάνω απο μισή ωρα.. γιατί πάντα αργεί να κοιμηθεί οτι ώρα και να τον βάλεις. (κοιμάται μετα τις 3 για μεσημερι και μετα τις 12 για βράδυ..) Μέχρι που ενα μεσημέρι ενω εγώ μαζεύα τα παιχνίδια του και αυτος υποτίθεται είχε πιεί το γάλα και κοιμόταν ακούω έναν πολυ δυνατό θόρυβο και τον μικρο να τσηρίζει.. ΠΗΔΗΞΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ.. Έχασα δεκα χρόνια ζωής μεχρι να τρέξω στο δωμάτιο και να δώ τι θα αντικρύσω.. και άλλα δέκα μέχρι να βεβαιωθώ πως δεν έχει παθει τίποτα.. Τελικά όλα ήταν καλά.. Μετά απο αυτο δεν τον αφησα ποτέ μόνο του πριν βεβαιωθώ πως κοιμάται σίγουρα.. Τώρα είμαστε στην φάση που λέμε παραμύθι πριν κοιμηθούμε. Του αρέσουν πολύ τα γουρουνάκια και γενικα τα ζώα οποτε καθε φορα του λέω ενα παραμυθι οτι όλα τα ζωάκια τωρα τους εδωσε η μαμά τους γάλα και έπεσαν για ύπνο.. και σιγα σιγα κοιμάται.. επίσης εχει πολυ γέλιο γιατί πριν κοιμηθεί λεει μόνος του: (μαμα – νανι, μπαμπας – νάνι, και στην συνεχεια αναφερει ολους τους παππουδες κ τις γιαγιαδες οτι κανουν νανι και ολα τα ζωακια :ρ) Πιστεύετε πως πρέπει να τον βάλω στο κρεβάτι να είμαι πιο ήσυχη? και παλι που το σκέφτομαι φοβάμαι..
Έλσα μου,
Καλωσήρθες στην παρέα μας!
Τι τράβηξες κ εσύ με τον μικρό σου! Είμαι σίγουρη οτι όλες έχουμε να διηγηθούμε μια παρόμοια ιστορία ανασφάλειας (εγώ για παράδειγμα, όταν η Χρυσή ήταν 2 μηνών πνίγηκε με το γάλα και άλλαξε χίλια χρώματα! Απο τότε δεν της δίνω οτιδήποτε μπορεί να την πνίξει πχ μπισκότο, και ειδικότερα όταν είμαι μόνη μου!)
Τώρα, σχετικά με τον ύπνο του, καλό είναι να συμβουλευτείς κάποιο σχετικό βιβλίο όπως αυτό που αναφέρω στο άρθρο “How Infants, Toddlers and Their Parents Can Get a Good Night’s Sleep” ή το “Κοιμήσου παιδί μου” του Δρ Εδουαρδ Εστιβιλ & Συλβια Δε Μπεχαρ. Ειδικά το δεύτερο με βοήθησε πάρα πολύ στη διαχείρισή μου με τον ύπνο της Χρυσής. Μετά απο προτροπές φίλων μαμάδων το αγόρασα και το διάβασα ενώ ήμουνα ακόμα έγκυος και όταν ήρθε η ώρα να το εφαρμόσω έγινε αυθόρμητα! Σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να το αγοράσεις και να εφαρμόσεις οτι λεει. Στην αρχή ίσως να δυσκολευτείς να αλλάξεις τις συνήθειές σου αλλά και του παιδιού αλλά στην πορεία θα κάνεις πολύ καλό και στους δύο.
Καλή τύχη και keep us posted!!!
xxx
Άλλο πολύ καλό βιβλίο για τους ‘πονεμένους’ με τον ύπνο του παιδιού τους είναι το “The no cry sleep solution”. Εγώ προσωπικά είμαι φανατική οπαδός της μεθόδου χωρίς δάκρυα, οπότε δεν θα μπορούσα να προτείνω κάτι άλλο. Πάντως και η δική μου εμπειρία με την -ευτυχώς για μας- good sleeper κορούλα μου είναι ότι οι γονείς πρέπει να ακολουθούν με ευλάβεια ένα πρόγραμμα για να μπορέσει το μωράκι τους να μάθει να κοιμάται το βράδυ. Υπομονή και επιμονή λοιπόν και καλή τύχη σε όλους!
Gold Mum μου καλώς σας βρήκα! Βασικά να πω την αλήθεια παρακολουθουσα απο τότε που ανακάλυψα το blog σου αλλα ποτέ δε πρόλαβα να γράψω και εγώ! Όταν είναι ξύπνιος ο Σταυράκης μου ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτόν ( άσε που άμα δει laptop δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσω εγώ και όχι αυτος)! Όσο για τα βιβλία θα ακούσω τις συμβουλές σας και θα τα αγοράσω! επίσης Μαρίνα μου και εγώ είμαι γενικότερα υπέρ των μεθόδων χωρίς δάκρυα σε όλους τους τομείς! Βέβαια καμιά φορα κρίνονται απαραίτητα αν δε θέλει να καταλάβει αλλά πάντα προσπαθώ να του εξηγήσω με ωραίο τρόπο τι πρέπει να κάνουμε και γιατί να το κάνουμε!