Ίσως η πιο σημαντικός τρόπος για να προσφέρουμε την αίσθηση ασφάλειας στο νεογνό. Η αγκαλιά, η σωματική επαφή με τη μητέρα – και τον πατέρα – δίνει στο μικρό αυτό ανθρωπάκι μια γεύση από την παλιά αίσθηση, της σιγουριάς, της ζεστασιάς και της ασφάλειας στην κοιλία της μαμάς.
Σύμφωνα με το childit.gr και τον Παιδίατρο κ. Στέλιο Παπαβέντση, οι επιστημονικές ενδείξεις για το φάρμακο της σωματικής επαφής στην κρίσιμη βρεφική περίοδο αυξάνονται ολοένα : Αν το μωρό τοποθετηθεί στο στήθος της μάνας τις πρώτες 1-2 ώρες μετά τη γέννηση, – σε αντίθεση με τις αναχρονιστικές πρακτικές απομάκρυνσης του βρέφους που επιβιώνουν ακόμα σε διάφορα μαιευτήρια της χωράς μας – , η επίδραση στη σχέση μάνας-παιδιού φαίνεται να είναι μακροπρόθεσμα ευεργετική.
Μωρά που δεν αφήνονται να κλαίνε απαρηγόρητα αλλά απολαμβάνουν συχνά αγκαλιά, χάδι και απάντηση στο κλάμα τους αναπτύσσονται καλύτερα ψυχοκινητικά και έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς η συναισθηματικά αργότερα. Το βρέφος στους πρώτους έξι μήνες της ζωής πιστεύεται ότι δεν έχει την ικανότητα να μανιπιουλαρει τους γονείς του. Είναι άλλη κατάσταση το βρέφος μερικών εβδομάδων που κλαίει και πρέπει να παρηγορηθεί άμεσα και άλλη το δυο χρονών νήπιο που γκρινιάζει για να το βγάλετε βόλτα. Στην πρώτη ηλικία, καθήκον του γονέα είναι να κάνει εμφανή την παρουσία του με αγκαλιά και επαφή, στη δεύτερη, καθήκον του είναι να θέσει όρια και να διδάξει βασική πειθαρχία στο νήπιο.
Μια παλιά πατροπαράδοτη πρακτική, το φάσκιωμα, φαίνεται να κερδίζει και παλιά έδαφος στις μέρες μας και υποστηρίζεται από σύγχρονες έρευνες. Το μωρό τυλίγεται σφιχτά με την κουβερτούλα του, χεράκια και ποδαράκια ηρεμούν, όλα γίνονται πιο ήσυχα και ζεστά. Μια άλλη πρακτική που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στη Δυτική Ευρώπη είναι ο υφασμάτινος μαρσιππος (sling) και είναι από αιώνες διαδεδομένη σε μη Δυτικούς πολιτισμούς -έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο¨Μάρσιππος: Ένα με το μωρό μας. Το φοράμε ή… μας “φοράει”?
ΥΓ: Ανοίξτε την αγκαλιά σας σε όλους κ αφήστε να σας αγκαλιάσουν οι άνθρωποί σας. Γεμίζει τον οργανισμό με ορμόνες χαράς και ευτυχίας όπως οι ενδορφίνες και προσφέρει το αίσθημα συναισθηματικής πληρότητας. Το έχουμε όλοι ανάγκη!
Love,
L.
Πολυ ωραίο & τρυφερό άρθρο.
Ανάγκη για αγκαλιά έχουμε όλοι μας, πόσο μάλλον τα μωράκια μας. Κανένα παιδί δεν έγινε κακομαθημένο απο τις αγκαλιές και την αγάπη των δικών του. Η αγκαλιά είναι οτι πιο απλό και σημαντικό μπορούμε να τους προσφέρουμε !!
Η καλύτερη αγκαλιά είναι αυτη που σε παίρνει το παιδί σου πιστεύω.. Εγω “λιώνω” μόλις έρχεται και με παίρνει αγκαλιά και μου αρχίζει τα χαδια :))
ΔΩΣΤΕ ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΑΠΛΟΧΕΡΑ!!ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ!!!ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΟΣ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ….ΟΠΟΤΕ ΑΣ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΜΕ!!!!!
:-)))
Πάντως, ειδικά σε αυτό που αναφέρεις για την αγκαλιά σε σχέση με τον ύπνο, όντως οι έρευνες λένε ότι η πάλαι ποτέ διαδεδομένη μέθοδος του να αφήνεις το μωρό να κλαίει – γνωστή ως cry it out method ή Ferber method) είναι πάρα πολύ επιζήμια για το βρέφος. Σου παραθέτω από τη σελίδα του Dr Sears που τα λέει αρκετά απλά
Science tells us that when babies cry alone and unattended, they experience panic and anxiety. Their bodies and brains are flooded with adrenaline and cortisol stress hormones. Science has also found that when developing brain tissue is exposed to these hormones for prolonged periods these nerves won’t form connections to other nerves and will degenerate.
Οπότε και η επιστήμη είναι υπέρ της αγκαλιάς! Και μη ξεχνάμε ότι είναι πολύ ευεργετική αμφίδρομα, όχι μόνο για το μωρό αλλά και για τους γονείς! 🙂
Ευχαριστώ πολύ Ματίνα μου για την εξήγηση του Dr Sears. Είναι όντως εύκολη και κατανοητή οπότε και εύχομαι όλες οι μαμάδες που θα το διαβάσουν να πειστούν οτι η cry it out method είναι κατά βάση πολύ λάθος!
Να μου φιλήσεις πολύ την Ναυσικούλα! Μας έχετε λείψει πολύ!!!
Pingback: Top 10 Gold Mum posts του 2011! « Gold Mum
Pingback: New Parents’ Survival Guide: 10 συμβουλές για νέους γονείς απο το Gold Mum « Gold Mum