Η σημασία της φαντασίας στους γονείς

 

Ως γονείς οφείλουμε να διατηρούμε την φαντασία μας αλλά και των παιδιών μας σε εγρήγορση. Στην σημερινή κοινωνία που τα παιδιά βομβαρδίζονται απο διάφορα gadgets και βιντεοπαιχνίδια, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχάσουν την μετουσία της παιδικής ηλικίας που δεν είναι άλλη απο την φαντασία και την δημιουργικότητα!

Οι ειδικοί υποστηρίζουν οτι όταν ένα παιδί κάθεται μπροστά απο μια οθόνη υπολογιστή ή σε ενα βιντεοπαιχνίδι, τότε μετέχει και γίνεται δέκτης μιας “έτοιμης” ιστορίας με αποτέλεσμα να μην βάζει καθόλου την φαντασία του σε λειτουργία. Σε αυτό το σημείο πρέπει οι γονείς να αφυπνίζονται και να προκαλούν την φαντασία των παιδιών τους -ειδικότερα μέχρι τα δέκα τους χρόνια-δημιουργώντας το κατάλληλο φανταστικό κλίμα και στο σπίτι!

Όταν ενα παιδί βαριέται αυτό σημαίνει οτι δεν έχει βάλει την φαντασία του σε λειτουργία. Οι γονείς μπορούν όμως μαζί του να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση της νωχέλειας. Δείτε παρακάτω κάποια απλά tips που διάβασα στο http://abclocal.go.com

  • Διαβάστε Παραμύθια! Μην διστάσετε να ξεφύγετε απο την ιστορία προσθέτωντας και δικές σας λεπτομέρειες!
  • Ζωγραφίστε! Ιδανικά διαλέξτε ένα μεγάααλο κομμάτι χαρτί ή πίνακα και δημιουργήστε μια ιστορία γύρω απο αυτά που θα σχεδιάσετε
  • Δημιουργήστε μικροπράγματα απο την αρχή. Χρησιμοποιήστε πλαστελίνη ή πηλό και φτιάξτε πράγματα με τα οποία μετά θα μπορέσετε να στολίσετε το σπίτι ώστε να νοιώθει την επιβράβευση το παιδί συνεχώς!

Βεβαίως μην τρέξετε να καλύψετε κάθε στιγμή “βαρεμάρας” του παιδιού σας. έρευνες έχουν δείξει οτι τα παιδιά πρέπει να έχουν κάποιες κενές στιγμές μέσα στον χρόνο τους γιατί μόνο έτσι θα μάθουν να προγραμματίζουν την ζωή τους. Αλλιώς θα περιμένουν όλη την παρότρυνση και τις φαντασία απο τους γονείς τους..

Παν μέτρον άριστον, λοιπόν! Αν προσφέρετε τα κατάλληλα εφόδια στα παιδιά σας τότε θα μάθουν να χρησιμοποιούν την φαντασία τους απο μόνα τους!

Love,

L.

Source: http://abclocal.go.com

Μετάφραση: Gold Mum