Το νυχτερινό κλάμα..

Εχτές το βράδυ είχαμε .. ξενύχτι. -Όχι για τις τρέχουσες πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις.- Η Χρυσή ξύπνησε μέσα στη νύχτα με κλάμα και δεν μπορούσα να καταλάβω τί ακριβώς της συνέβαινε. Όταν την ηρέμησα και κοιμήθηκε έψαξα on line να βγάλω μια άκρη και όντως βρήκα σχετικό άρθρο στο mother.gr

Οι περισσότεροι γονείς, και εγώ μέσα σε αυτούς, μπερδεύονται και δεν μπορούν να καταλάβουν σε τι διαφοροποιείται ένας εφιάλτης από τον νυχτερινό τρόπο, που βιώνουν τα παιδιά.

Συνήθως οι εφιάλτες είναι η αιτία για το ότι ένα νήπιο ή ένα παιδί σχολικής ηλικίας ξυπνάει στο τελευταίο τρίτο του ύπνου (μεταξύ 4 και 6 το πρωί). Τότε είναι που κοιμόμαστε και πολύ βαριά, βρισκόμαστε στην REM φάση που λέμε!

Ο νυχτερινός τρόμος συνήθως συμβαίνει νωρίτερα, δηλαδή κατά τη 1 με 3 το πρωί.

Συνήθως είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός, ωστόσο κάποια πράγματα μπορούν να σας βοηθήσουν να τα διακρίνετε.

Ενας εφιάλτης αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα. Το παιδί ξυπνάει και είναι ευκολότερο να το καθησυχάσουμε, ενώ όταν βιώνει νυχτερινό τρόμο, το παιδί ιδρώνει, κλαίει γοερά, αυξάνονται οι καρδιακοί του παλμοί, και πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να το ηρεμήσουμε!

Στον εφιάλτη τα παιδιά μπορούν να περιγράψουν τι είδαν, εφόσον είναι σε ηλικία που μπορούν να μιλήσουν φυσικά, ενώ ο νυχτερινός τρόμος δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί.

Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας ταλαιπωρείται για μεγαλο διάστημα, απευθυνθείτε στον παιδίατρο ή σε παιδοψυχολογο.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα επισκεφτείτε το mother

PS: Να ευχαριστήσω και δημόσια το mother.gr και όλους τους συντάκτες του που μας προσφέρουν πάντα πολύ σημαντικές πληροφορίες και εμπλουτίζουν τις γνώσεις των γονιών με υπευθυνότητα και αδιάκοπη έρευνα.

Love,

L.

 

Sources: http://www.mother.gr/