Επικίνδυνος ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης?

Αν όχι όλα, τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τον Μπομπ Σφουγκαράκη. Ειδικά πριν κάποια χρόνια τα περισσότερα παιδάκια παρακολουθούσαν μανιακώς τις περιπέτειές του. Όμως, από ότι φαίνεται, εκείνος αντί να κάνει καλό στους μικρούς οπαδούς του, μάλλον κάνει κακό.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Pediatrics αναφέρει ότι βλέποντας μόλις εννέα λεπτά του εν λόγω προγράμματος μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες δυσκολίες και μαθησιακά προβλήματα σε παιδία ηλικίας 4 ετών.

Τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε μια μελέτη με δείγμα 60 παιδιά τυχαίας επιλογής είχαν να κάνουν την πνευματική τους λειτουργία. Μετά από 9 λεπτά παρακολούθησης έκαναν ένα τεστ πνευματικής λειτουργίας και διαπιστώθηκε ότι αυτά που είχαν παρακολουθήσει είχαν χειρότερη απόδοση από ότι πριν δουν το παιδικό.

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την παρακολούθηση τηλεόρασης με μακροχρόνια προβλήματα συγκέντρωσης στα παιδιά αλλά η νέα μελέτη δείχνει πιο άμεσα προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν μετά από πολύ μικρή έκθεση ειδικά σε κινούμενα σχέδια με πολύ γρήγορη αλλαγή εικόνας.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια Angeline Lilard είπε ότι ο «Μπομπ Σφουγγαράκης» δεν αποτελεί την εξαίρεση. Βρήκε παρόμοια προβλήματα σε παιδιά που παρακολουθούσαν και άλλα κινούμενα σχέδια με γρήγορο ρυθμό προγραμματισμού και αλλαγής εικόνας.

Ο εκπρόσωπος της Nickelodeon David Bittler αμφισβήτησε τα ευρήματα και είπε: «Ο Μπομπ Σφουγγαράκης» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών και όχι 4 ετών ενώ ανέφερε ότι το δείγμα των παιδιών που δοκιμάστηκε είναι πολύ μικρό.”Και υπάλληλος της ίδιας εταιρείας πρόσθεσε: ” Διάφορες εταιρίες συνεχώς κάνουν έρευνες πάνω στο θέμα των αρνητικών επιπτώσεων της τηλεόρασης στα παιδιά. Με αυτή την έρευνα απλά θα αγχωθούν οι γονείς περισσότερο δίχως λόγο.”

Love,

L.

Sources: http://www.mother.gr/displayarticle.asp?articleId=1982, http://www.mediagate.gr/Media-Plus/item/3499-Epikindynos-o-Mpomp-Sfoyggarakhs-gia-ta-4chrona, http://pediatrics.about.com/b/2011/09/12/the-negative-effects-of-sponge-bob.htm, http://news.yahoo.com/pediatricians-group-finds-fault-spongebob-012406489.html