Saturday morning fever!

 

Πυρετός: Αφού το περάσαμε και αυτό –ήταν η πρώτη φορά της Χρυσής με τόσο υψηλό πυρετό, 39,9! – σκέφτηκα οτι καλό θα ήταν να  μοιραστώ τα όσα ανακάλυψα στην προσπάθειά μου να την βοηθήσω. Καταρχάς να σας ενημερώσω οτι σύμφωνα με την παιδίατρό μας κυκλοφορούν διάφοροι υιοί αυτή την εποχή, οπότε προσοχή!

Αρχικά, ο πυρετός δεν θα έπρεπε να μας τρομάζει και δεν θα έπρεπε να σπεύσουμε να χορηγήσουμε αντιπυρετικά. Σύμφωνα με το paidiatros.gr, αν ληφθεί υπόψη ότι ο πυρετός είναι ένα χρήσιμο όπλο που διαθέτει ο οργανισμός για να καταπολεμά τις λοιμώξεις, σωστό θα ήταν να αφήναμε το παιδί να έχει πυρετό. Ο πυρετός, όμως, ιδίως ο υψηλός, προκαλεί δυσφορία, ανησυχία, κλάμα κ.λπ. Αν ένα παιδί με πυρετό παρουσιάζει τα συμπτώματα αυτά, πρέπει να πάρει αντιπυρετικό. Με άλλα λόγια, κα­ταπολεμούμε τον πυρετό όχι γιατί αυτός είναι επικίνδυνος, αλλά διότι προκαλεί κακουχία στο παιδί. Εάν το παιδί είναι ζωηρό και έχει όρεξη νια παιχνίδι, έστω κι αν έχει 39* C, δεν είναι απαραίτητο να πάρει αντιπυρετικό. Συνήθως, όμως. τα παιδιά με θερμοκρασία (στη μασχάλη) πάνω από 38,5* C αισθάνονται άσχημα και γι` αυτό  συνηθίζεται πάνω από αυτήν τη θερμοκρασία να τους δίνουμε αντιπυρετικά φάρμακα.

Τα αντιπυρετικά φάρμακα κυκλοφο­ρούν σε ποικίλες μορφές (σιρόπια, υπόθετα, σταγόνες κ.ά.). Καθεμία από τις μορφές αυτές περιέχει ορι­σμένο ποσό δραστικής ουσίας. Η δόση των αντιπυρετικών καθορίζεται ανάλογα με το Βάρος του παιδιού, και γι` αυτό οι γονείς πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρο, Όταν δίνουμε αντιπυρετικό σε μορ­φή σιροπιού, σωστό είναι, για να εί­μαστε ακριβείς, να μετρούμε την πο­σότητα με μία σύριγγα και όχι με κουταλάκι του γλυκού. Συμβατικά (έτσι γράφει η φαρμακολογία) ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 5 κυβικά εκατοστά (κ.ε., ή cc, ή ml) υγρού. Εν τούτοις ήθελα να παρα­καλέσω να μετρήσουν οι γονείς πόσα κ.ε. “παίρνουν” τα κουταλάκια που έχουν στην κουζίνα τους. θα διαπι­στώσουν μεγάλες διαφορές από 2 έως και 6 κ.ε.

Αν ο πυρετός ξεπερνά τους 39,8` C ή το παιδί νιώσει δυσφορία, εκτός από το αντιπυρετικό, θα Βοηθούσε ένα ολόσωμο μπάνιο (εφ` όσον το παιδί το δέχεται). Tο νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 30″ C (το νερό της Βρύσης έχει θερμο­κρασία 18-20* C).

Tο παιδί που έχει πυρετό δεν χρειά­ζεται υπερβολικό σκέπασμα και πρέπει να μην είναι βαριά ντυμένο. Επίσης η θερμοκρασία στο δωμάτιο πρέπει να είναι κανονική. Αντίθετα, στη φάση που “ανεβαίνει” ο πυρετός, το παιδί έχει ρίγος, “κρυώνει” και τότε φυσικά το σκεπάζουμε.

Θα πρέπει να απευθύνεστε αμέσως στον Παιδίατρο σας εάν:
1. Το παιδί έχει πυρετό και είναι κάτω από 3 μηνών.
2. Έχει πυρετό για περισσότερο από 24 ώρες.
3. Αρνείται να πάρει υγρά.
4. Ο πυρετός συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως
· Έντονο κλάμα.
· Αδιαθεσία και μετά την πτώση του πυρετού.
· Σπασμοί.
· Υπνηλία.
· Διανοητική σύγχυση.
· Δυσκολία στην αναπνοή.
· Επαναλαμβανόμενοι εμετοί ή διάρροια.
· Οποιοδήποτε εξάνθημα.

Το βασικότερο που διάβασα στο paidiatros.gr και ομολογώ δεν το γνώριζα, είναι οτι στα παιδιά δεν χορηγούμε ασπιρίνη. Επί έναν αιώνα και έως πριν από περίπου 25 χρόνια η ασπιρίνη βοηθούσε να ανακουφιστούν τα παιδιά από τον πυρετό, εθεωρείτο δε ένα ιδιαίτερα ακίνδυνο φάρμακο. Πριν από 25 χρόνια, όμως, άρ­χισαν να εγείρονται υποψίες ότι η ασπιρίνη όταν χορηγηθεί σε ορισμένα ιογενή νοσήματα (όπως γρίπη ή ανεμοβλογιά) μπορεί να προκαλέσει σε παιδιά ένα επικίνδυνο νόσημα, που περιγράφηκε για πρώ­τη φορά από τον Αυστραλό γιατρό Reye και γι` αυτό πήρε το όνομα του: το σύνδρομο Reye. Tο σύνδρο­μο αυτό είναι μία σπάνια αρρώστια της παιδικής ηλικίας με υψηλή θνητότητα και εκδηλώνεται μετά από ιογενή λοίμωξη. Υποστηρίχθηκε ότι η ασπιρίνη ευνοεί την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.paidiatros.gr και βέβαια συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας παιδίατρο.

Περαστικά μας!

Love,

L.

Sources: http://www.paidiatros.gr