Ύπνο όλοι!
Μπορεί να έχω το προνόμιο να κοιμάται η Χρυσή όλη τη νύχτα, ξέρω όμως πολλές μαμάδες που ταλαιπωρούνται με το θέμα του ύπνου των μικρών τους.
Κάποια μωρά δεν θέλουν καθόλου κόπο, γεννιούνται με το “ρολόι” τους κουρδισμένο. Άλλα μωράκια όμως, είναι λιγότερο “κουρδισμένα” και θέλουν ρύθμιση. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι υπάρχει μια μαγική συνταγή που θα κάνει τα παιδιά τους να κοιμούνται όλη νύχτα. Ελπίζουν ότι άμα τη βρουν, το μωρό τους αμέσως θα ξεκινήσει να κοιμάται εύκολα και γρήγορα και, το κυριότερο, όλη τη νύχτα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια τέτοια συνταγή. Το κλειδί για έναν καλό ύπνο είναι η συνέπεια και η υπομονή.
Αμέτρητα βιβλία έχουν γραφτεί για τα μωρά και τον ύπνο, αλλά όλα καταλήγουν σε ένα πράγμα: τη ρουτίνα. Σύμφωνα με το mybabysworld.gr και την Jodi A. Midell, διευθύντρια του Κέντρου Προβλημάτων Ύπνου στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και συγγραφέας του βιβλίου Sleeping Through The Night: How Infants, Toddlers and Their Parents Can Get a Good Night’s Sleep, συνήθως τα μωρά χρειάζονται μια σειρά από τρεις ή τέσσερις δραστηριότητες που θα τα ηρεμούν και που θα επαναλαμβάνονται κάθε βράδυ. Για παράδειγμα, μπορείτε να το κάνετε μπάνιο, μετά ένα μασάζ και μετά να του διαβάσετε μια ιστορία. Ή μπορείτε να το ταΐσετε, να το αγκαλιάσετε, να παίξετε λίγο μαζί του και να του τραγουδήσετε κάτι πριν το βάλετε στο κρεβατάκι του.
Καλό είναι να ξυπνάτε το μωρό σας το πρωί, αν έχει ξεπεράσει τη συνηθισμένη ώρα που σηκώνεται, για έτσι το βοηθάτε να «κουρδίσει» το βιολογικό του ρολόι. Το μωρό σας έχει ανάγκη από ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου/έγερσης, ενώ μπορεί να αναπληρώσει ύπνο και με «υπνάκους» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξυπνώντας το την ίδια ώρα κάθε πρωί, συμβάλλετε σημαντικά και στη διατήρηση του χρονοδιαγράμματος ύπνου.
Τέλος, μην ξεχνάτε να ενθαρύνετε το μωρό σας να κοιμάται μόνο του. Ένας τρόπος για να ξεκινήσετε την προσπάθεια είναι να το βάλετε για ύπνο ενώ είναι ακόμα ξύπνιο, αλλά με εμφανή τα σημάδια της νύστας. Αν το μωρό σας χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και πιστεύετε ότι είναι έτοιμο, μπορείτε να δοκιμάσετε και πιο περίπλοκες μεθόδους εκπαίδευσης ύπνου, είτε αφήνοντας το να κλαίει μέχρι να κοιμηθεί (μέθοδος cry-it-outαλλά πάντα μετά τους 6 μήνες) είτε μένοντας δίπλα του, βοηθώντας το με διάφορους τόπους (νανούρισμα, παραμύθι κ.α.) να κοιμηθεί (μέθοδος no-tears). Το τι θα σας βολέψει καλύτερα, εξαρτάται από το πώς μεγαλώνετε το μωρό σας, τις προσωπικές σας πεποιθήσεις και τις ανάγκες του παιδιού σας. Προσωπικά καμία απο τις δύο μεθόδους δεν με βοήθησαν. Τοποθετούσα -και τοποθετώ- την Χρυσή στο κρεβατάκι της, την χαιδεύω λίγο και την καληνυχτώ και στη συνέχεια αν είναι πολύ κουρασμένη “ξεραίνεται¨ αμέσως. Αν δεν κοιμηθεί αμέσως και γκρινιάζει, επιστρέφω στο δωμάτιο, της βάζω την πιπιλα και απομακρύνομαι. Επαναλαμβάνω για 2-3 φορές και μετά κοιμάται. Δοκιμάστε το!
Love,
L.
Υ.Γ Ψάχνοντας on line ανακάλυψα το mariaevita.gr όπου βρήκα το kidsleep, ένα ρολόι-ξυπνητήρι που βοηθάει στη ρύθμιση του ύπνου των παιδιών. Check it out!