Τα πρώτα χρόνια της ζωής του το παιδί σχηματίζει εικόνα εαυτού και αυτή η εικόνα θα αποτελέσει την βάση για να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. Τόσο οι γονείς όσο και οι δάσκαλοι πρέπει να βοηθήσουν ώστε αυτή η αυτοεικόνα να είναι θετική και το παιδί να έχει αυτοπεποίθηση και σεβασμό στον εαυτό του, δηλαδή αυτοεκτίμηση.

Για να χτιστεί η αυτοπεποίθηση πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να νιώσουν όμορφα με τον εαυτό τους. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τον έπαινο και την ενθάρρυνση. Αυτό ωθεί τα παιδιά να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα. Όταν γνωρίζουν ότι έχουν κι αυτά κάτι να προσφέρουν, είτε στο σπίτι είτε στην σχολική τάξη, είτε στο παιχνίδι, αναπτύσσουν ένα αίσθημα ικανοποίησης και αξίας του εαυτού τους, που βοηθά σημαντικά στο να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους.
Τι ακριβώς, όμως, είναι η αυτοπεποίθηση; Ποιος την έχει και ποιος όχι; Και αν κάποιος δεν έχει, μπορεί να αποκτήσει;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτοπεποίθηση είναι το σύνολο των εντυπώσεων και των απόψεων που έχουμε για τον εαυτό μας, το πώς τον βλέπουμε και πώς πιστεύουμε ότι τον βλέπουν οι άλλοι. Ακόμα, η αυτοπεποίθηση είναι ο συνδυασμός αισθημάτων ικανότητας με αισθήματα αγάπης. Ένα παιδί, για να νιώθει καλά για τον εαυτό του, πρέπει να νιώθει ικανό, αλλά να νιώθει και ότι το αγαπούν.
Για να πετύχουμε την αύξηση της αυτοπεποίθησης, μπορούμε να κάνουμε τα εξής…
- Προσέχετε τι λέτε! Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα με όσα τους λένε οι γονείς τους. Μην παραλείπετε να τα επαινείτε και να λέτε την αλήθεια σε σχέση με τις προσπάθειές τους, χωρίς να τα κολακεύετε και χωρίς να τα επικρίνετε. Κρατήστε ένα μέτρο.
- Μην είστε αυστηρή με τον ίδιο σας τον εαυτό! Αν συνεχώς κριτικάρετε ό,τι κάνετε, τότε δεν δίνετε το σωστό πρότυπο στο παιδί σας.
- Εντοπίστε κι αλλάξτε κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις του παιδιού σας. Είναι σημαντικό να «διορθώνετε» το παιδί σας, όταν θεωρεί ότι είναι «ανίκανο» να κάνει κάτι, προσπαθώντας να το πείσετε ότι κάνει λάθος. Αν, παραδείγματος χάρη, σας λέει ότι «είμαι κακός μαθητής, ποτέ δεν θα καταφέρω να καταλάβω τα μαθηματικά», εσείς διαβεβαιώστε το ότι «είσαι εξαιρετικός μαθητής, προσπαθείς πολύ, αλλά πρέπει να προσπαθήσεις λίγο παραπάνω στα μαθηματικά, τα οποία ουτως ή αλλιώς δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν»
- Να είστε τρυφεροί! Η αγάπη των γονιών και η άνευ όρων αποδοχή των συνηθειών τους και του χαρακτήρα τους, είναι το μεγαλύτερο όπλο των παιδιών, για να αγαπήσουν τελικά τον εαυτό τους.
- Να δίνετε πάντα τη θετική πλευρά όλων των θεμάτων, που το παιδί θεωρεί δύσκολες υποθέσεις.
- Ενθαρρύνετέ τα στο παιχνίδι με άλλα παιδιά. Κάντε τα πιο κοινωνικά, εντάσσοντάς τα σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσχολικής ηλικίας ή κάποιο σπορ.
Love,
Pingback: Τονώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας! | Gold Mum
Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΑΣ
Όλα αυτά που γονείς, σχολείο και κοινωνικό περιβάλλον λένε σε ένα παιδί σχολιάζοντας τη συμπεριφορά και τις επιλογές του «γράφονται» στο βάθος του μυαλού του και όταν ενηλικιωθεί ενεργοποιούνται σε κάθε ευκαιρία – λίγο σαν ένα εσωτερικό μαγνητόφωνο που παίζει συνέχεια την ίδια παλιά κασέτα.
Γιατί μας λείπει η αυτοπεποίθηση;