Τηλεόραση και παιδιά
Είναι γεγονός οτι τα παιδιά στην εποχή μας παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόρασης. Ακόμα και στις πιο μικρές ηλικίες, πολλοί γονείς, επιλέγοντας ασφαλή και επιμορφωτικά προγράμματα, επιτρέπουν στα παιδιά να παρακολουθούν τηλεόραση χωρίς να συνειδητοποιούν οτι το πρόβλημα δεν είναι το πρόγραμμα αυτό καθ’αυτό αλλά η ίδια η τηλεόραση!
Σύμφωνα με το Medlook.net, η παρακολούθηση της τηλεόρασης αντικαθιστά άλλες ενεργητικές και δημιουργικές δραστηριότητες όπως παιγνίδια κάθε μορφής με ή χωρίς σωματική άσκηση, χόμπι και σπορ. Εκτοπίζοντας τις δραστηριότητες αυτές η τηλεόραση είναι δυνατό να είναι αιτία παχυσαρκίας και χειρότερης φυσικής κατάστασης των παιδιών.
Μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα εργασία για το εν λόγω ζήτημα, μας έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία. Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Otago, στο Dunedin, παρακολούθησαν 1.000 παιδιά μέχρι την ηλικία των 26 ετών.
Η έρευνα άρχισε το 1970 και τα παιδιά αξιολογούνταν στις ηλικίες των 5,7,9,11,13,15 και 21 ετών. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών κατά την ενήλικη ζωή.
Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των ωρών που τα παιδιά παρακολουθούσαν τηλεόραση σχετιζόταν στην ενήλικη ζωή με υπερβολικό βάρος σώματος, κακή φυσική κατάσταση, κάπνισμα και ψηλή χοληστερόλη αίματος.
Επιπλέον σύνφωνα με το tvxs.gr, τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων και Περιφερειακού Ιατρικού Κέντρου στο Σιάτλ. Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα, προσθέτουν οι επιστήμονες.
Κάθε ώρα μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης αυξάνει κατά 10% τις πιθανότητες εμφάνισης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας, αναφέρει η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 1.345 παιδιά. Δηλαδή 3 ώρες τηλεόρασης αυξάνουν κατά 30% τις πιθανότητες εμφάνισης της διαταραχής.
Ο Dr Δημήτρης Χρηστάκης, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι «το νεογέννητο μυαλό αναπτύσσεται πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια των 2 με 3 πρώτων ετών. Τα παιδιά που εκτίθενται στα μη ρεαλιστικά επίπεδα διέγερσης σε νεαρή ηλικία, εξακολουθούν να αναμένουν το ίδιο και στη μετέπειτα ζωή τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολία λειτουργίας στους πιο ήρεμους ρυθμούς του σχολείου και του διαβάσματος».
«Η τηλεόραση μπορεί να οδηγήσει το αναπτυσσόμενο μυαλό σε μη φυσικά επίπεδα διέγερσης», πρόσθεσε. Το τελευταίο επιδεινώθηκε από τη γρήγορη εναλλαγή εικόνων που χρησιμοποιούσε η τηλεόραση για να διατηρεί το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών.
Οι γονείς ρωτήθηκαν για τις συνήθειες παρακολούθησης των παιδιών τους και τους ζητήθηκε να διαβαθμίσουν τη συμπεριφορά τους σε ηλικία 7 ετών με κριτήρια ανάλογα με εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση διαταραχών προσοχής. Τα παιδιά που παρακολουθούσαν περισσότερη τηλεόραση είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περισσότερα προβλήματα συγκέντρωσης, παρορμητικότητας, ανησυχίας και μεγαλύτερου μπερδέματος.
Love,
L.
PS: Όλοι εμείς οι γονείς πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψη τις έρευνες αυτές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και με 1 έως 2 ώρες την ημέρα είναι δυνατόν να υπάρχουν αρνητικές συνέπειες..
Sources: tvxs.gr, Medlook.net
Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας, χωρίς έγγραφη άδεια κα αναφορά της ιστοσελίδας ως πηγή. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email: goldmumblog@gmail.com