Λένε για το μέλι…

 

«Μην δίνετε μέλι στα βρέφη μέχρι ενός έτους» ή κάποια παρόμοια προειδοποίηση ακούμε συχνά, αλλά σε χώρες του εξωτερικού μπορεί να το συναντήσουμε ακόμα και ως ένδειξη στις ετικέτες μελιού (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ). Κ εγώ στην Χρυσή δεν έχω δώσει μέλι (έχει δοκιμάσει αλλά δεν έχει φάει ποσότητα) γιατί είμαι επιφυλακτική μετά τα όσα έχω ακούσει αλλά και γιατί είναι τέτοια και η οδηγία της παιδιάτρου μας. Γιατί όμως τόσος θόρυβος γύρω απο το μέλι και τα μικρά παιδιά? Διάβασα ένα άρθρο στο melissokomos.gr και μου λύθηκαν αρκετές απορίες. Με λίγα λόγια το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρια του κλωστηριδίου Clostridium botulinum, το οποίο προκαλεί την ασθένεια αλλαντίαση σε βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους. Η μικροβιακή χλωρίδα που αναπτύσσεται στο έντερο των βρεφών μετά το πρώτο έτος της ηλικίας τους, εμποδίζει τη βλάστηση των σπορίων και την εκδήλωση της ασθένειας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ 
Τι είναι όμως η αλλαντίαση; Η αλλαντίαση ή αλλιώς ο βοτουλισμός, είναι μια παραλυτική ασθένεια που προκαλείται από μια οικογένεια νευροτοξινών, οι οποίες παράγονται από το μικρόβιο κλωστηρίδιο της αλλαντίασης ή λατινικά Clostridium Botulinum. Οι τοξίνες της αλλαντίασης δρουν στις νευρικές απολήξεις και προκαλούν παράλυση μέσω της παρεμπόδισης της απελευθέρωσης των απαραίτητων νευροδιαβιβαστών. Το βακτηρίδιο της αλλαντίασης βρίσκεται πάντοτε σε συντηρημένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες κρέατος, ψαριών, λαχανικών, στα αλλαντικά, στα καπνιστά ψάρια και κρέατα κλπ. Ο μόνος τρόπος εξουδετέρωσης της τοξίνης του μικρόβιου είναι το βράσιμο και γι’ αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από νωπά τρόφιμα, γιατί συνήθως τα βράζουμε καλά.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 
Η αλλαντίαση δεν ανήκει στις συνηθισμένες τροφικές δηλητηριάσεις και είναι εξαιρετικής έντασης. 12 έως 36 ώρες μετά την κατάποση της μολυσμένης τροφής οι ασθενείς παραπονιούνται αρχικά για ναυτία και διάρροια. Σύντομα, μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, οι ασθενείς αρχίζουν να διαμαρτύρονται για θολή όραση, αδυναμία να ανοίξουν τα μάτια τους (βλεφαρόπτωση), δυσκολία να μιλήσουν και να καταπιούν σωστά. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με αδυναμία, η οποία απλώνεται στα άνω άκρα, τον κορμό και στα κάτω άκρα.

Πιθανές πηγές σπόρων Clostridium Botulinum θεωρούνται το νέκταρ και η γύρη των ανθέων, αλλά και η μόλυνση του μελιού κατά το στάδιο της επεξεργασίας του. Βρέθηκε ότι το 10-15% των δειγμάτων μελιού που εξετάσθηκαν στις Η.Π.Α. περιείχαν σπόρια του κλωστηριδίου Cl . Botulinum. Όσον αφορά στα ελληνικά μέλια δεν γνωρίζουμε εάν περιέχουν σπόρια αλλαντίασης, σε ποια συχνότητα και ποιού τύπου (υπάρχουν 6 διαφορετικοί τύποι αλλαντίασης). Πέρυσι το Φεβρουάριο ένα μωρό προσβλήθηκε από αλλαντίαση στη χώρα μας, πιθανότατα από κατανάλωση μελιού. Αλλά αυτό ήταν κάτι που οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να βεβαιώσουν με σιγουριά. Το φάρμακο, μάλιστα, που χρειάστηκε για να ιαθεί έφτασε από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και κόστισε 45.000 δολάρια. Στην Ελλάδα, η λοίμωξη είναι σπάνια και το προηγούμενο κρούσμα στην Ελλάδα είχε καταγραφεί πριν 30 χρόνια σε ενήλικα.

ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ?

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, με τους οποίους το μέλι αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων και τη μούχλα. Η μεγάλη περιεκτικότητά σε ζάχαρη και pH του μελιού αναστέλλει την ανάπτυξη μούχλας και άλλων παθογενειών κατά τον ίδιο τρόπο που η ζάχαρη χρησιμοποιείται για να συντηρεί τις μαρμελάδες και τα ζελέ. Το αγνό μέλι που δεν έχει θερμανθεί και φιλτραριστεί, επίσης, περιέχει το ένζυμο glucose oxidase που μετατρέπεται σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και νερό καθώς διασπάται. Επιπλέον, το μέλι είναι υγροσκοπικό με αποτέλεσμα, όταν έρχεται σε επαφή με βακτήρια, να τους αφαιρεί την υγρασία, σκοτώνοντάς τα. Στην πραγματικότητα αν έχεις την ανάπτυξη αλλαντίασης στο εργαστήριο και προσθέσεις αγνό μέλι, το μέλι θα σκοτώσει την αλλαντίαση. Με δεδομένο ότι το μέλι από μόνο του σκοτώνει την αλλαντίαση στην ανάπτυξή της, ότι τα σπόρια του C. Botulinum υπάρχουν παντού στο περιβάλλον μας και ότι αυτά υπάρχουν σαν παρουσία σε πολλές τροφές εκτός από το μέλι, τότε γιατί εστιάζουμε ειδικά στο τάισμα του βρέφους κάτω του ενός έτους με μέλι; Γιατί το μέλι είναι η μοναδική τροφή για την οποία υπάρχουν προειδοποιήσεις που σχετίζονται με την μη κατανάλωσή του στα βρέφη κάτω του ενός έτους;

Όταν οι επιστήμονες ερεύνησαν τα περιστατικά του βρεφικού βοτουλισμού, βρήκαν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα βρέφη είχαν ταϊστεί με μέλι κάποια στιγμή πριν αρρωστήσουν. Αυτή η πληροφορία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περίπου το 5% των μελιών που δοκιμάστηκαν περιείχαν σπόρια C. Botulinum, έκανε τους επιστήμονες να συσχετίσουν το μέλι με την βρεφική αλλαντίαση. Παρόλα αυτά κάθε επιστήμονας γνωρίζει ότι μια από τις βασικότερες αρχές της επιστήμης είναι ότι ο συσχετισμός δεν υποδεικνύει και την αιτία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα βρέφος δεν μπορεί να πάθει αλλαντίαση από το μέλι. Το μέλι όπως και κάθε άλλη τροφή μπορεί να εμφανίσει σπόρια C. Botulinum. Αλλά οι προειδοποιήσεις που αφορούν το μέλι θα μπορούσαν να αφορούν και οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.

Διαβάστε περισσότερα στο melissokomos.gr

Love,

L.

Sources:http://www.melissokomos.gr/04012.html,http://www.unhinderedliving.com/honey.html, http://apitherapy.blogspot.com/2007/08/use-honey-not-cold-medicine-to-treat.html, http://apistherapy.blogspot.com/2010/03/blog-post.html