Συνέντευξη με την Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο κα Γιώτα Σπανού σχετικά με τον ιό της μολυσματικής Τερμίνθου που εντοπίζεται σε παιδιά.
GM: Ακούμε συχνά τον όρο «μολυσματική τέρμινθο», τι ακριβώς εννοούμε?
Πρόκειται για μια καλοήθη μολυσματική δερματοπάθεια η οποία οφείλεται σε έναν ιό, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των POXVIRIDAE.
GM: Σε ποιές ηλικίες εμφανίζεται συνήθως?
Ο ιός αυτός μπορεί να εντοπιστεί κυρίως σε παιδιά και σε νεαρούς ενήλικες. Στα παιδιά εμφανίζεται κυρίως σε ηλικία από 2 μέχρι 7 ετών, όπως έχει αναφερθεί σε διάφορες επιδημιολογικές έρευνες, λόγω της στενής επαφής μέσω της οποίας έρχονται συνεχώς .
GM: Ποιός είναι ο ακριβής τρόπος μετάδοσης του ?
Η μετάδοση του γίνεται από την επαφή με την επιμολυσμένη βλάβη ,από παιδί σε παιδί ή από τον ίδιο τον γονιό, ή μέσω χρήσης κοινών αντικειμένων όπως πετσέτες ,ρούχα, ,σφουγγάρια μπάνιου, καθώς και μέσω του αυτό-ενοφθαλμισμού δηλαδή από την αρχική βλάβη γεννιούνται νέες ,με διαφορετική εντόπιση ,στο ίδιο άτομο.
GM: Το κολυμβητήριο μπορεί να θεωρηθεί ως πηγή μόλυνσης?
Η υγρασία και η θερμότητα αποτελούν ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης του ιού και ενδεχομένως το κολυμβητήριο να αποτελεί λόγω των ανωτέρων συνθηκών ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης και μετάδοσης του . Επίσης η χρήση κοινών αντικειμένων όπως πετσέτες, σαγιονάρες από μολυσμένα άτομα μπορεί να βοηθήσει στην εξάπλωση της δερματοπάθειας αυτής.
GM: Κλινικά πως εκδηλώνεται ?
Εμφανίζεται με τη μορφή μικρών επαρμάτων ,βλατίδων, στο χρώμα του δέρματος, με διάμετρο 3-6 χιλιοστά. Το παθογνωμικό σημείο που μας οδηγεί στη διάγνωση της νόσου αυτής είναι το “ομφαλωτό κέντρο” και το παχύρευστο υλικό που εμπεριέχει το “σωμάτιο της τερμίνθου” ,το οποίο με μια απλή λαβίδα μπορεί να αφαιρεθεί. Συνήθως δεν υπάρχει κανένα συνοδό σύμπτωμα όπως κνησμός ,άλγος ή ευαισθησία στην ψηλάφηση.
Μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος αλλά πιο συχνά στο πρόσωπο, άνω βλέφαρα, λαιμό, άνω ,κάτω άκρα, γλουτιαία χώρα και κορμό.
Αν το παιδί έχει ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας η κλινική του εικόνα είναι πιο έντονη
GM: Ποια θεραπεία συστήνεται για την αντιμετώπιση της δερματοπάθειας αυτής?
Η αλήθεια είναι ότι ο ιός μπορεί να αυτοιαθεί μέσα σε 6 εώς 9 μήνες και χωρίς να αφήσει ουλές. Σε μερικούς μπορεί να παραμείνει και για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για το τι πρέπει να κάνουμε με βάση το γεγονός ότι η νόσος αυτή από τη μια μεριά είναι καλοήθης και αυτό-περιοριζόμενη αλλά και από την άλλη υπάρχει το πρόβλημα της πιθανής μεταδοτικότητας του ιού και της πιθανής εξάπλωσης του στον ίδιο τον ασθενή μέσω του αυτό-ενοφθαλμισμού.
Η σύσταση είναι , ο γονιός να επισκεφτεί μαζί με το παιδί ένα ειδικό δερματολόγο ,ο οποίος θα τον κατευθύνει.
Οι θεραπευτικές μέθοδοι που κυρίως χρησιμοποιούνται είναι διάφορες όπως η μηχανική απόξεση ,η κρυοθεραπεία , η imiquimod,το βάμμα ιωδίου, ΚΟΗ 5%.
GM: Υπάρχει τρόπος πρόληψης?
Φυσικά και υπάρχει. Αρχικά καλό πλύσιμο των χεριών ,αποφυγή χρήσης ίδιας πετσέτας , σφουγγαριών και ρούχων με άλλα παιδιά. Καλό είναι το παιδί να το αποτρέπουμε να ξύνεται ,λόγω της δυνατότητας να μεταφερθεί ο ιός και σε άλλα σημεία του σώματος του.
GM: Συστήνετε να απομακρύνουμε το παιδί από το σχολείο?
Το να απομακρύνουμε το παιδί από το σχολείο δεν υπάρχει λόγος. Αρκεί να μειώσουμε την πιθανότητα της άμεσης επαφής με τα άλλα παιδάκια.
GM: Πως μπορεί να γίνει αυτό? Δεν είναι λίγο δύσκολο?
Με ένα τσιρότο καλύπτουμε την βλάβη ,όπως επίσης και με τα ρούχα του.
GM: Και με το κολυμβητήριο?
Όσον αφορά στο κολυμβητήριο θα πρέπει να απομακρυνθεί μέχρι να αποθεραπευτεί .Πάντα στο κολυμβητήριο να έχει τις δικές του πετσέτες ,τα προσωπικά του αντικείμενα και να μην περπατάει ξυπόλητο.
~
Ευχαριστούμε πολύ την κα Γιώτα Σπανού για τις πολύτιμες συμβουλές της.
Γιώτα Σπανού, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Ιασωνίδου 39, Ελληνικό. 210 9631004 iotasp@hotmail.comLove,
Pingback: Συνέντευξη με την Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο κα Γιώτα Σπανού | Gold Mum