Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά της οθωμανικής περιόδου στα Βαλκάνια απειλείται σοβαρά. Επιπλέον, ιστορικοί θεωρούν ότι ο τρόπος χρήσης της ιστορίας επηρεάζει την συνύπαρξη εθνών και εθνοτήτων στην περιοχή.

Το ‘A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία’ έχει ως στόχο να προκαλέσει τον δημόσιο διάλογο για την κοινή ιστορία των Βαλκανίων και να συμβάλει στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα στις 19.00 στην Πλάκα.

Αποτελείται από μια περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με πέντε νέους διακκεριμένους φωτογράφους από την Αθήνα, το Βελιγράδι, τα Σκόπια, τα Τίρανα και το Πρίζρεν. Οι φωτογραφίες αφορούν 50 μνημεία που χτίστηκαν κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια και συνοδεύονται από κείμενα σχετικά με την κατασκευή, τη χρήση και την ιστορία τους.

Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, ιστοσελίδα, περίπατους σε μνημεία οθωμανικής περιόδου, και διαγωνισμό φωτογραφίας για παιδιά σχολικής ηλικίας και ενήλικες.

Η έκθεση συνοδεύεται επίσης από μια εγκατάσταση ήχων και αρωμάτων της Οθωμανικής περιόδου, καθώς και έναν έγχρωμο κατάλογο στα αγγλικά, που διατίθεται στα πωλητήρια των εκθέσεων.

Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν QR-codes σε smartphones για να συνδεθούν με την ιστοσελίδα και να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες φωτογραφίες.

Για τα εγκαίνια εκθέσεων στην Αθήνα και άλλες πόλεις των Βαλκανίων και της Ευρώπης, παρακαλώ δείτε το ημερολόγιο.

Για πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικα προγράμματα που αφορούν σε παιδιά σχολικής ηλικίας 7-18, δείτε εδώ.

Love,

Sources: http://www.balkantale.com/